eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Itt az orosz riposzt a nagy geopolitikai sakkjátszmában

Az Európai Unió a jövőben Törökországon keresztül férhet hozzá a jelenleg ukrán területen át importált orosz gázhoz. Erre figyelmeztette Brüsszelt a Gazprom vezetése. Az Uniónak mihamarabb rá kell kapcsolódnia a török vezetékre - mondta az orosz energiaóriás vezérigazgatója.

Itt az orosz riposzt a nagy geopolitikai sakkjátszmában.

Az ukrán kormányt támogató Brüsszelt a Gazprom vezetése arra figyelmeztette: elveszítheti a jelenleg ukrán területen át behozott orosz gázt, ha nem kapcsolódik rá egy török vezetékre.

Alexej Miller, a cég vezérigazgatója szerint egyszerű a képlet: feladták a Déli Áramlatot és most már csak Török Áramlat van. Ezen keresztül juthat majd évi 63 milliárd köbméter orosz gáz Európába. Jelenleg ezt a mennyiséget Ukrajnán keresztül küldik az EU-ba.

Miller erről Maros Sefcovicnak, az EU új energetikai biztosának moszkvai útján beszélt. A Kreml az EU-t vádolja azzal, hogy zátonyra futtatta a korábban közép- és Délkelet-európai uniós tagállamok - így Magyarország - által is támogatott Déli Áramlatot.

Oroszországban úgy látják, hogy az ukrajnai konfliktus miatt keményített be az Unió - bár Brüsszel azt állítja: nem tudta elfogadni, hogy ugyanaz a cég legyen a Déli Áramlat fő tulajdonosa és a szállítója, azaz a Gazprom.

A Gazprom-vezér Miller hideg tényszerűséggel közölte: értesítették az európai partnereket a török vezeték építéséről. Az ő feladatuk most az, hogy megfelelő szállítási infrastruktúrát építsenek ki a görög-török határig.

"Erre van pár évük. Nagyon szoros a határidő, ezért az EU-országoknak máris meg kell kezdeni az építkezést" - figyelmeztetett. Máskülönben, ez a gázmennyiség más piacokra kerülhet - tette hozzá.

Sefcovic azt mondta: meglepte a Gazprom-vezető figyelmeztetése és hozzátette: gazdasági szempontból logikátlan a terv.

Akkor, amikor Vlagyimir Putyin elnök tavaly - épp Törökországi látogatásán - megadta a kegyelemdöfést a Déli Áramlatnak, meg is állapodott a törökökkel, hogy új vezetéket épít az országba és azt az orosz gázszállítások fontos tranzit-csomópontjává teszi.

Németország után Törökország az orosz gáz második legnagyobb európai vásárlója.

Kérdés, hogy mennyire vehető blöffnek Alexej Miller figyelmeztetése. Igaz, hogy Oroszország más piacokra is megpróbál betörni a földgázzal és az is igaz, hogy tavaly jelentős szerződést írt alá Kínával, ahová három év múlva kezd el szállítani.

Ugyanakkor eddig az Európai Uniós országok voltak az orosz gáz legnagyobb vásárlói. Az olajár radikális esése és a nyugati szankciók miatt a rubel drámai árfolyamvesztésétől sújtott orosz államkasszának stabil bevételre van szüksége, tehát kérdéses, hogy mennyire akar kockáztatni Moszkva azzal, hogy új vásárlókat keres.

Szerző: Szvetnik Endre, London

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×