eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szakadhat-e Ukrajna?

Az új kijevi vezetés nem tűri el a krími szeparatizmust - erre figyelmeztette Olekszandr Turcsinov ügyvezető ukrán elnök a félszigeten élő, többségében orosz lakosságot. A Janukovics elnök hatalmát elsöprő ellenzék várhatóan csak csütörtökön alakít kormányt.

A Viktor Janukovics leváltása után hatalomra került ukrán ellenzéki vezetőknek egyelőre nem sikerült kormányt alakítaniuk. Olekszandr Turcsinov ügyvezető elnök viszont magához rendelte a védelmi és belügyi tárcák valamint a titkosszolgálatok képviselőit, hogy a kijevi fordulat ellen tüntető krími lakosokról tárgyaljon velük.

A félszigeten a legnagyobb etnikai csoport az orosz, a területet 1954-ben, még a Szovjetunió idején adta át egy tollvonással Nyikita Hruscsov az akkor Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságnak.

Turcsinov a találkozóról beszélve azt mondta: arról volt szó, hogy a szeparatizmusnak még csak halvány jelét se engedjék és elhárítsák az Ukrajna területi egységére leselkedő veszélyeket.

A krími tüntetéseket említve arról beszélt, hogy "meg kell büntetni a bűnösöket".

Tudósítók megjegyzik: bár a többségében oroszajkú keleti és déli területeken több tüntetés is volt az új kijevi hatalom ellen, a tiltakozások szerények voltak és ez arra utal, hogy nem fenyeget az, hogy rövid időn belül kettészakadjon Ukrajna.

Moszkva korábban élesen bírálta a kijevi tiltakozókat és a nyugatot, amiért úgymond szította a hangulatot. Szergej Lavrov külügyminiszter most megpróbált finomítani a retorikán.

Arról beszélt, hogy Moszkva nem fog beavatkozni Ukrajna belügyeibe. "Veszélyes és nem célravezető a velünk vagy ellenünk elv alapján ráerőszakolni egy megoldást Ukrajnára, azt akarjuk, hogy Ukrajna az Európai Család része legyen."

Vele szemben Dmitrij Medvegyev miniszterelnök korábban "lázadást" emlegetett és arról beszélt, hogy az új ukrán vezetés Moszkva szemében nem legitim.

Kommentátorok szerint a hangnemváltás arra utalhat, hogy Oroszország nem katonai, hanem gazdasági és diplomáciai úton próbálja majd befolyásolni az ukrajnai eseményeket.

Közben nyugati diplomaták azt próbálják megbecsülni, hogy mekkora pénzügyi segítségre van szüksége az országnak. Janukovics egy 15 milliárd dolláros hitelben állapodott meg Moszkvával, de ebből Kijev csak 2 milliárdot kapott meg. Jurij Kolobov ügyvezető pénzügyminiszter szerint Ukrajnának az idén 35 milliárd dollár pénzre van szüksége a külföldtől.

Mindez még sürgetőbbé teszi az átmeneti kormány létrehozását. Bár ügyvezető miniszterek már vannak, ügyvezető kormányfő még mindig nincs Ukrajnában. Miközben az elmozdított Janukovics elnököt továbbra is keresik, lőfegyverrel megsebesítették volt kabinetfőnökét, Andrij Kljuljevet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×