eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Haszontalan az NSA?

Nem sok hasznot hajtott az NSA kémügynökség megfigyelési tevékenysége az Al-Kaidához kapcsolható személyek elleni fellépésben - állítja egy amerikai politikai kutatóintézet. Barack Obama elnök pénteken tárja a nyilvánosság elé, hogyan reformálja meg a kémszervezetek munkáját.

A New America Foundation nevű kutatóműhely 225 esetet vizsgált, hogy választ kapjon a kérdésre: megállítják-e a terroristákat azok a hatalmas adatgyűjtő programok, amelyeket a hírszerző ügynökségek folytattak?

Bírósági dokumentumok és híranyagok vizsgálata után az intézet úgy találta, hogy a legtöbb, terrorizmussal összefüggő bírósági pert hagyományos nyomozómunka előzte meg. A kormány állítása arról, hogy milyen hasznosak a megfigyelőprogramok, túlzás - jegyezte meg az alapítvány.

A szervezet többet között megállapította: "A Nemzetvédelmi Törvénynek megfelelően folyó hívásadatgyűjtés, azaz az érintett telefonszámokat, az időpontot, de magát a beszélgetést nem tartalmazó metaadatok, az esetek kevesebb, mint két százalékánál segítették elő büntetőeljárások megindítását.

Amikor az NSA az Egyesült Államokon kívül, nem amerikai személyeket figyelt meg, akkor az esetek négy és fél százalékában történt terrorizmussal összefüggő vádemelés.

Az Obama-kormányzat több magasrangú illetékese is többször hangsúlyozta, hogy a megfigyelési programok segítettek feltárni az Amerika-elleni fenyegetéseket. Maga az elnök a nyáron arról beszélt, hogy legalább ötven fenyegetést sikerült semlegesíteni, nemcsak az Egyesült Államokban, de Németországban is.

A fontos szövetségesnek számító németeket azonban sikerült feldühíteni azzal, hogy az NSA magát Angela Merkelt is lehallgatta. Obama most azzal próbálja ezt jóvátenni, hogy a hétvégén Washingtonba invitálta a német kancellárt.
A várakozások szerint az elnök pénteken az amerikai Igazságügy Minisztériumban tart beszédet az NSA megfigyelési gyakorlatáról és itt ismerteti majd megállapításait a kémszervezet tevékenységéről.

Obama jelezte, hogy hajlandó mélyreható reformokat végrehajtani. Várhatóan közli majd, hogy korlátozzák a külföldi politikai vezetők megfigyelését és mérlegeli azt is, hogy az NSA tárolhassa-e többmillió amerikai telefonbeszélgetéseinek metaadatait.

Az elnök képviselőkkel, hírszerzési illetékesekkel, technológiai cégek vezetőivel és adatvédelmi aktivistákkal találkozott. Tudósítók szerint, 40 ajánlást mérlegel, amelyek mélyreható változásokat javasolnak az NSA hatalmának megnyirbálására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×