eur:
388.89
usd:
360.64
bux:
68425.56
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kína újabb mutatóban az élen

Közel négyezer milliárd dollár értékű forgalmat bonyolít a kínai kereskedelem, ezzel a távol-keleti ország első ízben vette át a legnagyobb kereskedőnemzet helyét az Egyesült Államoktól, amely a Világháború vége óta állt az élen.

A kínai export és import összege elérte a 3,87 billió dollárt, ami 50 millárd dollárral haladja meg az Egyesült Államok kereskedelmi forgalmát. Az adat alátámasztja, hogy a kínai bevétel és munkahelyek szempontjából mennyire fontos a nemzetközi kereskedelem, miközben a kétszer nagyobb amerikai gazdaság önfenntartóbb - jegyezte meg a Guardian. Az amerikai gazdaság éves teljesítményét 15 billió dollárra becsülik, szemben a kínai 7,3 billióval.

Az Egyesült Államok nemcsak hatalmas belső árupiaccal rendelkezik, hanem vezető a szolgáltatások terén is. Az amerikai kereskedelmi forgalom tavaly közel 5 billió dollárt tett ki, ugyanakkor az árukereskedelmi deficit nagy és növekszik. Amerika tavaly 700 milliárd dollárral kevesebb értékű árut exportált, mint amennyit behozott. Kína ezzel szemben 231 milliárd dolláros pluszban volt.

Elemzők szerint Kína felemelkedése szétzilálhatja a regionális kereskedelmi blokkokat - Németország például az évtized végére kétszer annyit exportálhat Kínába, mint Franciaországba, mondta a Bloomberg hírügynökségnek Jim O'Neill, a Goldman Sachs szakértője.

Sok ország számára Kína a legfontosabb kereskedelmi partnerré kezd válni. Ha ebben a tempóban halad a folyamat, akkor az évtized végére sok európai állam nagyobb forgalmat bonyolít majd Kínával, mint egyes európai partnereivel - tette hozzá.

Közben a kínai gazdaság tovább pörög - az egy hónapra jutó autóeladások például soha nem voltak ilyen nagyok, mint most. 2012 januárjához képest közel 46,5 százalékkal több autót, kétmilliónál is több járművet adtak el idén januárban.

Az adat mérsékelheti azokat a piaci félelmeket, hogy jelentősen visszaeshet a kínai gazdaság növekedése. Tudósítók azonban figyelmeztettek, hogy a holdújév miatt a januári adatok nem mutatnak valós képet a kínai gazdasági teljesítményről.

A kínai növekedés az elmúlt év utolsó negyedévében gyorsult fel. A Világbank és elemzők szerint az idei bővülés 7,5 százalékos lehet - erősebb, mint a nyugati országok és Japán teljesítménye, viszont az 1990-es évek óta a legrosszabb kínai adat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×