eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi lesz Kadhafi bukása után?

Már a Kadhafi-rezsim végórái előtt megindult a találgatás arról, hogy ki tudja majd egyesíteni Líbia törzsi társadalmát a diktátor bukása után. Az egyik lázadó csoport például közölte, hogy lefegyverzi a többieket.

"Dandárom első feladata lesz ellenőrzőpontok felállítása és mindenki, így más felkelő csoportok lefegyverzése" - közölte Husszam Nadzsair a Tripoliért folytatott csata kezdetén. A fővárosból származó lázadó vezető figyelmeztetett, hogy különben vérfürdő lesz.

A megjegyzés nyomán felmerül a kérdés: ki egyesítheti a lázadó erőket Kadhafi bukása után? Egyelőre határozottan úgy tűnik, hogy senki - írja kommentárjában az AP hírügynökség.

Nincs olyan vezető a felkelők között, akit minden csoport tisztelne - mondta Kamran Bokhari, a STRATFOR nevű, nemzetközi elemző cég közel-keleti ügyekkel foglalkozó igazgatója.

Kadhafi ezredes erős állami intézmények nélkül, személyi kultuszra építve vezette országát, és a lázadók is nélkülözik a szervezettséget. Ráadásul a különböző csoportok különböző törzsekből állnak össze.

A legtekintélyesebb lázadó vezető Musztafa Abdel Dzsalil, a több külföldi ország által is elismert Nemzeti Átmeneti Tanács első embere. A tanács a keleten fekvő Bengáziban székel, és több volt miniszter, ellenzéki vezető, nacionalisták, iszlámisták, világiak, szocialisták és üzletemberek alkotják - jegyzi meg az AP. Nyilvánvaló, hogy ezt a sokszínű csoportot a Kadhafi elleni gyűlölet fogja össze.

Az 50-es éveiben járó Dzsalilt jó alkukötőnek és jó politikusnak tartják. Az egykori igazságügyi minisztert még a Human Rights Watch jogvédő szervezet is méltatta a líbiai büntetőtörvénykönyv reformja miatt. De mivel Kadhafi ex-minisztere, sok, teljes rezsimváltást akaró lázadó mindig is gyanakvással tekint majd rá.

Mahmud Dzsibril, a felkelők miniszterelnöke szintén Kadhafi volt hivatalnoka. Ugyanakkor kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, és a lázadók utazó nagyköveteként dolgozott az elmúlt hónapokban.

Ali Tarhuni egyetemi oktató az Egyesült Államokból tért haza, hogy a felkelők gazdasági, pénzügyi és olajpolitikáját formálja. Kérdés, hogy a tapasztalt, de korábban a diktátort kiszolgáló politikusok és a következetes ellenzékiek közötti feszültség aláássa-e a hatékony kormányzás lehetőségét. És az is kérdés, tanulnak-e Irak leckéjéből a líbiaiak. Amikor az amerikai vezetésű invázió után a közéletből mindenhonnan kiszorították a korábbi Baath Párt tagjait, hatalmi vákuum keletkezett, majd véres felkelés robbant ki, amelyben szerephez jutott az al-Kaida, és egyszerű polgárok ezreit ölték meg kegyetlen merényletekben.

Ha az erkölcsi tisztaságot első számú prioritásnak tartó lázadók kerekednek felül, akkor elveszíthetik az olyan szakembereket, mint amilyen Sokri Ganem volt miniszterelnök, aki évtizedes tapasztalatokat halmozott fel a Líbia számára oly fontos olajiparban.

Az AP azonban megjegyzi, hogy a lázadók megosztottak. A harcosok nem "líbiai felkelőnek", hanem gyakran A, vagy B falu felkelőinek nevezik magukat. A berberek és az arabok bizalmatlanok egymással szemben. A belső feszültségekre jó példa a lázadók korábbi katonai parancsnoka, Abdel Fattah Junesz júliusi meggyilkolása, akit halála előtt saját erői tartóztattak le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×