eur:
401.52
usd:
367.52
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

A forradalmi klímaprogram változást hoz a mindennapokba

Történelminek mondott klímaváltozási programról állapodott meg a brit kormány. Ennek értelmében radikálisan csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami komoly változásokat hozhat a britek mindennapjaiba.

A koalíciós brit kormány kemény belső csatározások után olyan programmal állt elő, ami a klímaváltozás elleni fellépés egyik élharcosává teszi - feltéve, ha a többi európai állam is betartja vállalásait.

A vitában alulmaradtak azok, akik a "zöld megszorítások" gazdasági hatásai miatt aggódtak. A terv értelmében 2050-re az 1990-es szinthez képest 80 százalékkal kell csökkenteni Nagy-Britannia szén-dioxid és más üvegházhatású gáz emisszióját, úgy, hogy 2030-ra 60 százalékos csökkentés kell elérni.

A Guardian kommentárja szerint, a brit kormány arra számít, hogy a megújuló energia melletti határozott kiállás után az ilyen technológiát fejlesztő nagy cégek, így a Siemens, a Vestas és a General Electric már lelkesebben fektet majd be Nagy-Britanniában.

A londoni kabinet a klímaváltozás hatásait vizsgáló független bizottság ajánlásait teszi magáévá - ezek között van az is, hogy 19 éven belül 60 százalékosra kell emelni a megújuló források részesedését az energiatermelésben, azaz, 2030-ra szél-, nap- és hullámenergiából kell fedezni a brit energiaigények közel kétharmadát.

Környezetvédelmi szervezetek és a kormányon belül a zöld gazdaság hívei szerint, a program lökést adhat a "zöld ágazatoknak", további pénzek áramolhatnak a hullámerőművek és a szenet megkötő és tároló technológiák fejlesztésébe, amelyek szabadalmaival Nagy-Britannia jelentős bevételekhez juthat.

Az új program azt is jelenti, hogy 2025-re több mint két és félmillió brit otthonban úgynevezett hőpumpákat kell beszerelni. Ekkora az új autók 31 százalékának, és az egész autópark 14 százalékának elektromos meghajtású járművekből kell állnia.

Mindehhez közel évi húszmilliárd eurós beruházásra van szükség, de a költségek egy részét az elektromos díjak megemelésével áthárítják a fogyasztókra.

David Cameron brit miniszterelnök kampányában azt ígérte, hogy kabinetje lesz az eddigi legzöldebb kormányzat a szigetországban. Az utóbbi időben azonban több környezetvédő csoport megkérdőjelezte a kabinet elkötelezettségét, és a múlt héten levélben követelte, hogy tartsa be ígéreteit. A levél szerint 75 környezetvédelmi intézkedés közül 28-at nem léptettek érvénybe, 27-nél csak mérsékelt előrelépést tapasztaltak, és csak hat esetében lehet sikerről beszélni. A kormány azonban a keddi hivatalos bejelentéssel meglepheti bírálóit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×