Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Alkoholzárat tennének az ittas vezetők autójába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban évente megközelíti az ötvenezret azoknak a száma, akiket ittas vezetésen érnek, és ezért végérvényesen vagy átmeneti időre eltiltják őket autójuk önálló használatától. A berlini közlekedésügyi miniszter most egy elmés készülék bevezetését fontolgatja, amely eleve megakadályozná, hogy italozás után bárki is volánja mögé üljön, és beindítsa a kocsiját.

Próbaként várhatóan már a nyáron beszerelik néhány autóba azt a készüléket, amely a leheletből megállapítja, mennyi alkoholt fogyasztott a sofőr. Ha az eredmény túl van a megengedett szinten, letilt a gyújtás, hiába próbálja a vezető a slusszkulccsal indulásra bírni a motort.

Az úgynevezett alkoholzár nem teljesen új találmány, az Egyesült Államokban és Svédországban már bevezették, részben önkéntes alapon, részben pedig kötelező jelleggel azok számára, akik ellen ittas vezetés miatt eljárás indult, és fennáll a visszaesés veszélye.

A közlekedésügyi miniszter ígéretesnek nevezte az alkoholzárat, és a német autóklub is elismeréssel nyilatkozott róla, mert - úgymond -számos ittas vezetésből származó balesetet lehetne megelőzni a használatával, az italozásra hajló autótulajdonosokat pedig meg lehetne kímélni jogosítványuk elvesztésétől.

Persze fenntartások is mutatkoznak a készülékkel szemben: az autóklub szóvivője elmondta, hogy Észak-Amerikában 40 millió esetet vizsgáltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy az alkoholzár bevezetésen nem változtatta meg gyökeresen az autósok szokásait. Azok esetében ugyanis, akiket csak átmeneti időre köteleztek a készülék használatára, az alkoholzár eltávolítása után visszatérő jelenség volt a bőséges szeszfogyasztás a vezetés előtt.

Berlinben az illetékesek ezért inkább arra hajlanak, hogy önkéntes alapon szereltessék be az alkoholzárat, mintegy annak megállapítására, hogy valaki képes-e még tiszta fejjel hajtani kocsiját, vagy jobban teszi, ha eláll a vezetéstől.

A készülék egyelőre ezer euróba kerül, de ára messze elmarad az esetleges tettenéréskort kiszabott büntetés összegétől.