eur:
389.75
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Zsákutcába jutott a koreai diplomácia

Zsákutcába jutott a koreai válság rendezését célzó diplomácia, miután Washington és szövetségesei ismét Kínát szólították fel arra, hogy rendszabályozza meg Észak-Koreát. Előzőleg Peking azt mondta: ha nem vigyáznak, elveszítik az ellenőrzést a helyzet felett. Dél-Korea azt közölte, hogy valóságos erődökké alakítja át azokat a határszigeteket, ahol a legutóbbi incidens történt.

Ahogy várható volt, az Egyesült Államok és Japán továbbra sem ajánlott közvetlen tárgyalásokat a nemzetközi elismerésre vágyó, és ezért harcias Észak-Koreának. Amerika és szövetségesei szöuli válságtanácskozásán ismét Kínát szólították fel arra, hogy fékezze meg az északi rezsimet, amely két hete tüzérségi támadást indított egy déli sziget ellen, négy ember halálát okozva.

Az amerikai-japán-dél-koreai tanácskozás előtt Hu Csin-tao kínai elnök beszélt Barack Obama amerikai elnökkel és azt sürgette, hogy a nagyhatalmak újítsák fel a hatpárti tárgyalásokat, amelyeken korábban Észak-Korea is részt vett. "A helyzet kikerülhet az ellenőrzésünk alól" - figyelmeztetett Hu.

Washington és szövetségesei azonban attól tartanak, ha most leülnének a tárgyalóasztalhoz Phenjannal, akkor az olyan lenne, mintha megjutalmaznák a határincidensért. Amerikai kommentátorok szerint a kínaiak - akik a legnagyobb befolyással bírnak a sztálinista ország vezetésére - csak úgy tesznek, mintha fellépnének, de valójában nem akarják megsérteni szövetségesüket.

Emiatt elemzők arra számítanak, hogy az északiak további provokációkat fognak végrehajtani. Bár az utóbbi hetekben, a WikiLeaks oldal jóvoltából napvilágra került diplomáciai sürgönyökből az derült ki, hogy Kína elfogadná az északi rezsim bukását, Peking tart a valószínű menekültáradattól.

Kínai elemzők szerint Peking emellett most úgy érezheti magát, mint akit "kizártak", mert Washington, Japán és Dél-Korea mostani tanácskozására nem is hívták meg. Kínának lassan választania kell, hogy mi a fontosabb számára: a jó viszony Észak-Koreával, vagy az amerikaiakkal folytatott együttműködés.
Mindeközben Dél-Koreában egyre-másra érik egymást a polgári védelmi gyakorlatok és újabb közös hadgyakorlat készül az amerikaiakkal. Obama az országba küldte legmagasabb rangú katonai vezetőjét, Mike Mullen tengernagyot.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök pedig azt mondta: katonai erőddé változtatja a tengeri határ mentén fekvő öt szigetet, ahol a két héttel ezelőtti tüzérségi támadás történt. A cél az, hogy a helyi lakosok továbbra is a szigeteken maradhassanak és legyen munkájuk - mondta.

Jonpjong-szigetről 1300 ember menekült el az északiak támadása nyomán. Sokan most Incseon város egy fürdőjében laknak, amelyet menekültközponttá alakítottak át. A lakosok egy része azt mondta, nem biztos, hogy haza akar térni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×