eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vörösiszap-károsultak javára szólt a zene Londonban

Hangversenyt rendezett a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére hétfőn este a londoni magyar nagykövetség, az angliai Magyar Kulturális Központ és a Brit-Magyar Baráti Társaság. A koncert összbevétele több mint 3500 font (közel egymillió forint) volt. Az adakozás még nem zárult le.

A vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére rendezett londoni hangverseny védnöke az Angliában élő Esterházy Marianne grófnő volt. Õ kisgyermekként abból a devecseri kastélyból került külföldre, amelyet a gátszakadás után körülvett az áradat.

A nagykövetség dísztermében rendezett hangversenyre az összes jegy elkelt, és Anglia minden részéről érkeztek pénzadományok. Így gyűlt össze csaknem egymillió forint, amit a diplomáciai megkötések alól mentes Brit-Magyar Baráti Társaság kezel, így adminisztrációs vagy egyéb levonások nélkül kerülhet az összeg a Magyar Vöröskereszthez.

Üdvözlő beszédében Breuer Klára megbízott nagykövet megemlítette, hogy Angliában számos egyesület és templomi gyülekezet tartott gyűjtést a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére, tehát a segélyalap további átutalásokat kap. A londoni Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Takács Ildikó pedig arról számolt be, hogy minden felkért angliai magyar zeneművész azonnal igent mondott és vállalta az ingyenes fellépést.

A közönség szép koncertet élvezhetett: Magyar Enikő és Diana Brekalo Brahms brácsa-zongora szonátáját, Gáborjáni Kinga Bach 2. cselló-szvitjét adta elő, a mezzoszoprán Krajnyák Dalma egy Händel-áriát és egy Bartók-dalt énekelt, a szeptemberben elhunyt kiváló operaénekes, Polgár László koncertzenész leányai, Polgár Éva és Judit Poulenc klarinét-zongora szonátájával arattak sikert, végül pedig az erdélyi származású Székely Bálint és japán felesége, Mariko Kondo játszotta el Bartók első hegedű-zongora rapszódiáját.

A jegyek árát sokan nagy összegű adománnyal egészítették ki. Miként a Brit-Magyar Baráti Társaság társelnökének, Norton Évának írta egy adakozó: "Inkább levon valamennyit a karácsonyi ajándékokra szánt pénzből, de jelentősen szeretné támogatni a magyarországi katasztrófa károsultjait."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×