eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Barack Obama lépéskényszerbe került

Barack Obamát kitüntető figyelemmel fogadták Indiában, de az elnököt ázsiai körútjára is elkísérték az otthoni bajok. Az amerikai kongresszus alsóházát megszerző republikánusok egy sor vizsgálatot helyeztek kilátásba, Obama pedig közölte, több esetben kénytelen lesz korrigálni korábbi politikáját.

John Boehner, az új képviselőházi elnök személyében a republikánusok megszerezték az Egyesült Államok harmadik legmagasabb közjogi posztját, és megszabadultak az általuk gyűlölt liberális ikontól, Nancy Pelositól. Emellett egy sor házbizottság vezetése is az övék lett, és máris értésre adták, hogy egész frontos letámadást készítenek elő Obama és a demokraták ellen.

A bizottsági posztok birtokában nyilvános meghallgatásokra idézhetik be az elnök tanácsadóit. A jelenség nem új, Bill Clinton és George W. Bush is szembesült a bizottságokkal az 1994-es és 2006-os elveszített félidős választások után.

A nagy fogás a republikánusok számára Obama egészségügyi reformja lenne, amelyet a konzervatívok meg akarnak semmisíteni. Obama meg tudja ugyan vétózni a javaslataikat, ez azonban nem tartotta vissza a teapárti mozgalom egyes vezetőit attól, hogy azt mondják: bíróságon támadják majd meg az egészségügyi csomagot, amely kötelezővé teszi az egészségbiztosítást mindenkinek.

Miközben az elnök indiai látogatásán is kénytelen volt beszélni az amerikai politikáról, addig a megerősödött republikánusok a hétvégi rádiós talk show-kban bírálták élesen politikáját. "Az emberek dühösek, és emiatt a félidőben korrekciókat kell végrehajtanom" - mondta Mumbaiban indiai diákok előtt Obama.

A republikánusok azért is érzik nyeregben magukat, mert az elnök jelezte: feladja ellenállását és meghosszabbítja a George W. Bush által bevezetett adókedvezményeket a leggazdagabb amerikaiak számára is. Mindez azt jelenti, hogy tíz év alatt további 700 milliárd dollárral növekszik a szövetségi költségvetési hiány. Kérdés, hogy a republikánusok tesznek-e valamilyen gesztust cserébe.

Közben a demokraták jobb híján arra készülnek, hogy kikezdjék a vezető republikánusok jó hírét. Bár a konzervatív jelöltek és különösen a teadélutános mozgalom azzal kampányolt, hogy visszaveszik az ország kormányzását az amerikai nép számára a tőlük eltávolodott washingtoni vezetőktől, az új kongresszusi vezetőkön is lehet majd fogást találni.

John Boehner házelnök például azért lehet jó céltábla, mert maga is dúsgazdag és különösen jó kapcsolatokat ápol a Washingtonban igen befolyásos lobbistákkal, akik különböző ágazatoktól kapott pénzekkel próbálják a törvényhozókat a jogszabályok módosítására bírni.

A "lobbiiparnak" nevezett szervezetek évi 3.5 milliárd dollárt kapnak arra, hogy megpróbálják befolyásolni a törvényeket. Boehner nagy cégek, dohányipari vállalatok érdekében és az acélcégeket megregulázni próbáló környezetvédelmi hivatal ellen szólalt fel korábban a Kongresszusban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×