eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Szerződéseső" Kína és Franciaország között

Mintegy 20 milliárd euróra, mai árfolyamon közel 5500 milliárd forintra rúg a francia és kínai vállalatok között csütörtök óta megkötött szerződések értéke. A rendkívüli eseményre, melyet a gazdasági sajtó nemes egyszerűséggel "szerződésesőnek" nevez, a kínai államfő háromnapos franciaországi látogatása alkalmával kerül sor.

A legnagyobb megrendelést az Airbus repülőgyártó könyvelheti el, a cégtől négy kínai repülőtársaság összesen 102 gépet, ötven darab A320-ast, negyvenkét darab A330-ast és tíz darab A350-est rendelt meg, összesen 9,8 milliárd euró értékben. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy szerdán az Airbus vezetése harminc darab A320-as gép eladásáról kötött szerződést a szingapúri BOC Aviation nevű társasággal, érthető, hogy miért dörzsölik örömükben a kezüket a francia gazdasági elemzők.

Egy másik, nagyságrendben lényegesen kisebb, de stratégiailag annál fontosabbnak tartott szerződést az Areva atomipari társaság kötötte az egyik kínai energiaipari csoporttal, melynek értelmében a franciák tíz év alatt 20 ezer tonna urániumot szállítanak Kínának kereken 2,5 milliárd euró értékben. Anne Lauvergeon, a francia cég első embere azt is bejelentette, hogy kínai partnerével közösen egy nukleáris hulladékkezelő központot építenek, azt azonban nem árulta el, hogy ez a terv várhatóan mennyi pénzt hoz a házhoz.

A francia olajipar zászlóshajója, a Total 2-3 milliárd eurót készül befektetni az egyik kínai petrokémiai vállalatba, ahol a La Tribune gazdasági napilap értesülése szerint szén-alapú műanyagot állítanak majd elő, míg pénteken a tervek szerint az Alcatel-Lucent telekommunikációs eszközöket gyártó társaság ír alá egy közel 800 millió eurós szerződést három kínai távközlési vállalattal.

A "szerződésesőnek" természetesen politikai ára van: a francia államfő környezete lapértesülések szerint még Hu Csin-tao Párizsba érkezése előtt világossá tette, hogy nem engedi emberi jogi kérdésekkel zaklatni a kínai államfőt. Hogy a dolog biztos legyen, a fogadó fél úgy határozott, hogy nem tartanak közös sajtótájékoztatót, nehogy az újságírók a tibeti helyzetről vagy a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po fogvatartási körülményeiről kérdezzék az érzékeny lelkű kínai államfőt.

Az intézkedések az utcára természetesen nem vonatkoztak, így az emberi jogi szervezetek képviselői Párizstól egészen Nizzáig követték a kínai elnököt, mindannyiszor kisebb tüntetéseket szervezve, melyeken amellett, hogy Hu Csin-tao-t igyekeztek jobb belátásra bírni, arra szólították fel Nicolas Sarkozy államfőt, hogy a gazdasági jellegű témák mellett a kínai fület sértő emberjogi helyzetet is hozza szóba kollégájával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×