eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Patthelyzet alakul Obama körül

Az emberek dühösek, amiért lassan halad a gazdaság talpra állítása és sok a munkanélküli - ismerte el Barack Obama, akinek Demokrata Pártja súlyos vereséget szenvedett a kongresszusi választásokon. Az amerikai elnök utalt arra hogy kész közös megoldásokat keresni politikai ellenfeleivel, azok viszont vissza akarják vonatni az elnök egészségügyi csomagját.

"Igen, megcsináljuk!" - ez volt Barack Obama és hívei jelmondata két évvel ezelőtt, amikor a fiatal szenátort megválasztották az Egyesült Államok elnökének. "Nem, nem tudod" - üzenték most neki a munkanélküliség miatti népharagot meglovagoló Republikánusok.

Obama Demokratái - a korábbi Demokrata elnökhöz, Bill Clintonhoz hasonlóan - nagyon kikaptak a kongresszusi választásokon és az elnök most kénytelen lesz együttműködni a kongresszusi alsóházat átvevő Republikánusokkal.

Fehér Házi sajtótájékoztatójan az elnök is elismerte: az emberek dühösek, és úgy érzik, Washington eltávolodott tőlük. "Meg kell találnom a módját, hogy hogyan lássam el itteni feladataimat, de közben kapcsolatban maradjak a választókkal" - mondta Obama. És bár a Republikánusok és az elnök sem kerülték az "együttműködés" szót, a gyakorlatban nehéz lesz a kooperáció.

A konzervatívok soraiban a Kongresszusba jutott teapártiaknak nincs más vágyuk, mint hogy szétzúzzák a nagy alkudozás után elfogadott egészségügyi reformot. Sőt, erről beszélt a valószínűleg következő házelnök, John Boenher is, aki "szörnyetegnek" nevezte az egészségügyi csomagot, és annak visszavonására tett ígéretet.

"Az egészségügyi törvény munkahelyeket szüntet meg, tönkreteszi a világ legjobb egészségügyi szolgáltatását, és csődbe juttatja az országot".

Obama azt hangoztatta, hogy most már egyik nagy párt sincs vezető szerepben - a Demokraták megtartották a Szenátust - és hogy Republikánus támogatás nélkül nehéz lesz bármit is megvalósítani. A vereség hatására hozzátette: meghallgatja a rendszer javításáról szóló republikánus javaslatokat, de elutasította, hogy a reformot visszavonják.

Jelezte viszont: kész meghosszabbítani a Bush-kormányzat által bevezetett adókedvezményeket - a nagy jövedelmű családok számára is. Korábban ezt kizárta, és a kérdés heves vitákat váltott ki a Kongresszusban.

Külföldön lesz igazán érezhető hatása az amerikaiak haragjának, és annak, hogy olyanokat emeltek többségre, akik azt ígérik, mindenekelőtt a pénztárcájukra figyelnek majd.

A gyors döntéseket fékező amerikai politikai rendszer már eddig is akadályozta Obama klímavédelmi törvényének elfogadását. Ez most minden bizonnyal a kukában végzi, csakúgy, mint a guantanamói fogolytábor bezárásáról szóló ígéret.

A Republikánusok és teapártiak egy részének fontosabb, hogy fenntartsák a szénbányászattal összefüggő munkahelyeket, és akadályozzák az emissziós határértékek bevezetését, minthogy a világ távoli pontjain a klímaváltozás által sújtottakért könnyezzenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×