eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Háborúban áll a luxusipar két nagyágyúja

Egyre feszültebb a viszony a francia luxusipar két vezető cége, a Hermes és az LVMH között. Ez utóbbi tulajdonosát, azzal vádolja a Hermes családi vállalkozás vezetése, hogy a szabályokat megkerülve szerzett jelentős részesedést cégükben és azonnali távozásra szólították fel.

Immár nyílt háború zajlik a francia luxusipar két zászlóshajója, a Hermès International és a Moët Hennessy - Louis Vuitton, a nagyvilág által alapvetően LVMH-ként ismert társaság között azt követően, hogy ez utóbbi 17,1 százalékos részesedést szerzett az 1837-ben alapított, és a mai napig a Hermès család leszármazottai által irányított vállalatban. Ez utóbbi vezetése "barátságtalan lépésnek" nevezte a tulajdonszerzést és "azonnali kivonulásra" szólította fel az LVMH-t.

Bernard Arnault, az LVMH elnök-vezérigazgatója mintegy tíz nappal ezelőtt jelentette be szűkszavú közleményben a közvetlen versenytársának számító Hermèsben való tulajdonszerzését, és bár azóta is lépésük "barátságos" voltáról igyekszik meggyőzni a Hermès vezetését, ez utóbbi immár nyílt ellentámadásba ment át.

"Az LVMH nem szívesen látott szereplő cégünkben" - egyebek mellett ezt hangsúlyozza a Hermès két csúcsvezetője a Le Figaro című napilapnak adott szerdai interjúban. Patrick Thomas és Bertrand Puech úgy vélik, semmiképpen sem lehet barátságos lépésnek nevezni versenytársuk eljárását, hiszen a tulajdonszerzés tényéről mindössze egy órával az LVMH azt bejelentő közleményének a kiadása előtt értesültek, holott a hatályos tőzsdei szabályok szerint az öt százalékot elérő részesedésszerzést automatikusan jelenteni kell a hatóságoknak, sőt, a Hermès belső szabályzata már 0,5 százalékos tulajdonszerzés esetén is előírja ezt a kötelezettséget.

Bár a Hermès két vezetője azt hangsúlyozza, hogy cégük alapszabálya kellőképpen megvédi őket a barátságtalan támadásokkal szemben, aggodalmuk jól érezhető a cégüknél tízszer erősebb LVMH törekvése miatt.

És nem véletlenül: a Louis Vuitton utazótáskák mellett márkás italokat, például a Veuve Clicquot pezsgőt és a Hennessy konyakot, a Dior, a Givenchy és a Kenzo parfümöket előállító LVMH tavalyi árbevétele elérte a 17 milliárd eurót, ami csaknem kilencszerese a bőrdíszműben, divatáruban és parfümökben utazó Hermès árbevételének, nettó nyeresége pedig két milliárdra rúgott a Hermès 288 millió eurójával szemben. Vagyis a küzdelem távolról sem egyenlő felek között zajlik.

A Hermès vezetői egyebek mellett ezért hangsúlyozzák, hogy mindenképpen a tőzsdei felügyelethez fordulnak annak kiderítéséért, az LVMH miképpen szerezhetett több mint 18 millió részvényt úgy, hogy azt a hatóságok nem vették észre. A magyarázat, úgy tűnik, abban rejlik, hogy az LVMH külföldi, egyebek mellett panamai székhelyű leányvállalatain, illetve közvetítő bankokon keresztül vásárolta a Hermès-részvényeket. A kérdés immár az, hogy mindezt jogszerűen tette-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×