eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kezd szertefoszlani az amerikai álom

Az Amerikai Népszámlálási Hivatal adatai szerint 51 éve nem volt olyan nagy a szegények száma az Egyesült Államokban, mint tavaly. Minden hetedik polgár él szegénységben, a legnagyobb arányban néhány déli államban.

Több mint 43,5 millió amerikai él szegénységben, ami fél évszázada a legrosszabb adat az Egyesült Államokban - derül ki a hivatalos adatokból.

A Született feleségek és más hasonló tévésorozatok egyfajta külvárosi idill képét festik - legalábbis, ami a jövedelmet illeti -, de valójában az ilyen környékeken minden harmadik szomszéd hivatalosan szegénynek minősül.

A szegénységi küszöb egy ember számára az, ha évi 10 991 dollárnál kevesebbet keres. Egy négytanú család akkor számít szegénynek, ha az éves jövedelem 22 025 dollár alatt marad.

Egyetemi felmérések szerint a válság nyomán nőttek a vagyoni különbségek. A költségvetési hiánnyal küszködő szövetségi államok ezrével bocsátották el a közalkalmazottakat, amit erősen sújtotta a középosztályt.

New York-ban, Los Angelesben és Miamiban rekordmértékben esett a lakosok jövedelme. A szegények aránya különösen magas három déli államban, Texasban, Louisianában és Mississippiben, ahol egyes körzetekben az emberek egyharmada él szegénységben.

Az elbocsátások miatt nőtt azoknak az amerikaiaknak a száma, akinek nincs egészségügyi biztosítása. Az ilyen polgárok a lakosság közel 17 százalékát teszik ki, és a népszámlálási hivatal szerint 1987 óta nem volt ilyen magas az arányuk. Mindeközben Barack Obama elnök nagy nehézségek árán elfogadtatta az egészségügyi ellátást kiterjesztő reformját, amit azonban a társadalom egy része hevesen ellenez.

A Huffington Post nevű liberális hír- és véleményoldal ezt úgy kommentálta, hogy kezd szertefoszlani az amerikai álom: a fehér kerítés, a társadalombiztosítás és az, hogy az ember egyetemre küldi a gyerekeit, már egyre nehezebben megvalósítható cél. A legtöbb középosztálybeli épphogy megél a fizetéséből.

Az oldal alapítója, Arianna Huffington új könyvében, A harmadik világbeli Amerikában azt írja, hogy az amerikai társadalom gerincét adó középosztály több oldalról is fenyegetve érezheti magát: a szövetségi államok megnyirbálják az egészségügyi, oktatási és időseket segítő programokat. A nagy multicégek külföldi jövedelmük mindössze 2,3 százalékát fizetik be adóként, az ország útjainak állapota egyre jobban romlik.

Az iskolai reform ellenére sok államban a nyolcadikos gyerekeknek csak a harmada rendelkezik az elvárt matematikai tudással. A legtöbb csődöt jelentő lakos olyan középosztálybeli, aki elveszítette a munkáját, és nem tudja fizetni orvosi számláit. 2009-ben másfél millióan jelentettek csődöt, ami azt jelenti, hogy harmadával többen, mint az előző évben. Mindezek miatt a közelgő kongresszusi választásokon a demokrata körzetekben is előretörhetnek a republikánusok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×