eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Obama kétségbeesett kampányfinisben kezdett

Közelednek a kongresszusi és szenátusi választások Amerikában. Barack Obama elnök azzal próbálja megerősíteni a népszerűtlenné vált demokratákat, hogy újabb kampánykörútra indul, amelyen a legfontosabb választói csoportokat célozza meg. Számára fontos, hogy a megerősödő republikánusok ne tudják visszafordítani egészségügyi reformját.

Saját magáért és pártjáért is kampányol Barack Obama az amerikai kongresszusi voksolás előtti utolsó két hétben. Az elnöki stáb azonban ügyel arra, hogy figyelmét az Obamát választók gondosan meghatározott csoportjainak meggyőzésére irányítsa.

Ahogy az elnökválasztási kampányban sikerült nekik a fiatalok nagy részét mozgósítani, most is a fiatalokat, az afroamerikaiakat és a nőket célozzák meg. A stratégia fontos eleme, hogy Obamáék a Demokraták pártjára állítsák az első ízben szavazókat, és hogy minél többet bírjanak rá közülük: menjenek el választani.

November 2-án az egész kongresszust és a szenátus egy részét választják újra az Egyesült Államokban, és alaposan átrendeződhetnek az erőviszonyok. Obama attól fél, hogy ha a konzervatívok átveszik a hatalmat a törvényhozásban, akkor minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy elkaszálják a nyögvenyelősen elfogadott egészségügyi reformot, amely további többmillió amerikaira terjeszti ki az egészségügyi ellátást.

Az elnök vasárnap az Ohiói Egyetem campusában kampányolt, háromnapi korteskedés után rekedtes hangon. A hallgatókat azzal a korábbról ismert szlogenjével próbálta megfogni, hogy le lehet győzni a hagyományos politikára jellemző cinizmust.

Obama stábja az összes lehetséges fegyvert előhozta az arzenálból: az elnök mellett megjelent felesége, Michelle, aki azt mondta, a lányai jutnak az eszébe, amikor az országra nehezedő gondok és feladatokra gondol.

Obama kénytelen volt elismerni, hogy a gazdaságban idáig nem találta meg azt a varázsreceptet, amellyel éreztetni lehetne, hogy véget ért a válság. Az amerikai munkanélküliségi mutató több, mint kilenc és fél százalék. "Sokan közülünk keményebb időszakon mentünk át, mint valaha is életünkben" - mondta.

Az elnök még további négy nagygyűlésen vesz részt, ahol PR-menedzserei megpróbálják újra elővarázsolni a megválasztása előtti időre emlékeztető lelkesedést és bizakodást. Az út további állomásai Wisconsin, Pennsylvania, Kalifornia és a válságtól különösen szenvedő Nevada.

Mindegyik állomásán egy-egy specifikus választói csoportot próbálnak meggyőzni. Seattle-ben például arról beszél majd az elnök, hogy a kisvállalkozásoknak adott kölcsönök hogyan segítették a női vállalkozókat. Obama a tőle korábban megszokott falugyűlésekkel is próbálkozik, egyik kampányeseményét az MTV és a Country Music TV zenecsatorna is közvetíti.

Barack Obamáéknak keményen kell dolgozniuk a demokraták megvédéséért; az AP felmérése szerint az elnöktől választói egynegyede elfordult, és ezek az emberek a republikánusokra akarnak szavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×