eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Valutaháború készül Kínával?

"Ne csatlakozzanak a valutafelértékelést követelők kórusához!" - ezekkel a szavakkal utasította el az európai vezetők nyomását Ven Csiapao kínai miniszterelnök, amikor a nyugatiak által túl alacsonynak tartott jüan-árfolyamról beszélt. Az európaiak is azt szeretnék, ha Kína engedné felértékelődni pénzét és így az európai cégeknek nem tudnának mindig aláígérni a kínai exportőrök. Peking azonban egyelőre hajthatatlan.

Ven Csiapao kínai miniszterelnök Olaszországban folytatja európai útját, ahol több tízmilliós kereskedelmi szerződések aláírásával demonstrálja majd - jó dolog Kína barátjának lenni.

Már az út előtt szó volt arról, hogy Ven gyorsvasutak és repterek építéséről, valamint az elöregedett dél-olaszországi kikötők felújátásáról tárgyal majd házigazdájával, Silvio Berlusconival. A Huawei informatikai óriáscég Milánóban nyitna új kutatóközpontot egy 10 millió dolláros szerződés keretében.

Mindeközben azonban Európa azt akarja, hogy cégei igazságosabb körülmények között versenyezhessenek a kínai cégekkel. Ennek viszont akadálya a jüan alacsony árfolyama - és erre Brüsszelben többen figyelmeztették is Vent. A kínai miniszerelnök válasza ez volt: Ne gyakoroljanak nyomást, a felértékelés kínai cégeket sodorna csődbe, ami társadalmi elégedetlenséghez vezetne és végső soron nemzetközi szinten is növelné a bizonytalanságot.

"Exportcégeink nagyon kis haszonnal dolgoznak. Az Amerikában kilátásba helyezett büntetővámok miatt ezt is elveszítenék, az exportcégek bezárnának, a falvakból érkezett dolgozóknak haza kellene térniük, ami gazdasági-társadalmi válsághoz vezetne, ez pedig katasztrófa lenne a világnak" - vázolt fel sötét képet a lehetséges jövőről.

A Financial Times szerint Ven eltért az előre megírt szövegtől - mindez a kínai vezetés frusztrációját jelezheti. Ven korábban udvariasan utasította el három magasrangú EU-vezető sürgetését, hogy engedjék felértékelődni a kínai pénzt.
Tim Geithner amerikai pénzügyminiszter közben - ha nem is mondta ki - de a "valutaháború" lehetőségét vetette fel.

"Amikor az alacsony árfolyamot fenntartó, nagy gazdaságok lépéseket tesznek, hogy ne értékelődjön fel a pénzük, akkor ezzel más országokat is erre bátorítanak" - mondta. Annak ellenére, hogy júniusban Kína úgymond lehetővé tette a renminbi néven is emlegetett valuta felértékelődését, az mindössze 2 százalékot emelkedett a dollárral szemben, és 9 százalékot veszített értékéből az euróval szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×