eur:
396.86
usd:
355.54
bux:
0
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Már a Magas-Tátra sem olyan vonzó, mint korábban

A gazdasági válság és az erős euró miatt kevesebb turista látogatott tavaly a Magas-Tátrába.

Rossz évet zártak tavaly a magas-tátrai szálloda- és étteremtulajdonosok: a látogatók száma az előző évhez viszonyítva 17 százalékkal csökkent. Ez kevesebb mint az országos átlag, hisz a statisztikai hivatal adatai szerint országos viszonylatban 20 százalékkal kevesebben érkeztek külföldről Szlovákiába az egy évvel korábbinál.

A Tátrában a szállodák átlagos kihasználtsága 32 százalékra csökkent; legnagyobb visszaesést a lengyel turisták esetében jegyezték fel, ők szinte teljesen hátat fordítottak a hegységnek.

Amint azt Peter Chudy, a magas-tátrai idegenforgalmi társulás elnöke a SITA hírügynökségnek elmondta, a látogatottságra negatív hatással volt a gazdasági válság valamint az euró, ami érezhetően megdrágította a szolgáltatásokat az euróövezeten kívüli országokból érkezők számára.

Az idei tél folyamán lassan javulni kezdett a helyzet, az euró fokozatos gyengülése és a lengyel zloty erősödése azonnal megmutatkozott a látogatottságon, a síközpontokban jóval több volt a lengyel látogató, mint korábban.

Chudy szerint a következőkben nincs értelme újabb hatalmas beruházásokba és a nagy luxusszállodák építésébe fogni, szerinte inkább a hagyományos, már meglévő szállodai kapacitások felújítására kellene összpontosítani a figyelmet.

A Magas-Tátrában jelenleg 99 szálláshely van, az egész régióban közel háromszáz, a szállodai ágyak száma meghaladja a 14 ezret.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Óriási energetikai pályázat indul ősszel: itt a kormány új terve

Óriási energetikai pályázat indul ősszel: itt a kormány új terve

A közelmúltban társadalmi egyeztetésre került egy új rendelettervezet, amely jelentős változásokat hozhat a távhőrendszerek működésében Magyarországon. A rendelet célja a megújuló energiaforrások, mint a geotermia és a biomassza, nagyobb arányú bevonása a távhőtermelésbe, csökkentve ezzel a földgázfüggőséget és a költségeket. Az állami és önkormányzati intézményeket érintő hődíjak csökkentése mellett a távhőszolgáltatók nyereségrátájának növelése is szerepel az Energiaügyi Minisztérium terveiben, amely hozzájárulhat az új beruházások megvalósulásának elősegítéséhez – nyilatkozta Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a távhőrendszereket érintő változtatásokról a Portfolio-nak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×