eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin

Túlzott óvatosság-e lezárni a repülőtereket a vulkáni hamu miatt?

Az izlandi eredetű vulkáni hamufelhő hétfőn Nagy-Britannia és Hollandia légterében okozott légiforgalmi fennakadásokat.

Hétfőn reggel Ferihegyről három járat nem indult el Anglia felé a szigetország fölött terjengő vulkáni hamufelhő miatt. Nagy-Britannia két legforgalmasabb légikikötőjében, a Heathrow-n és Gatwickon később megindult a részleges forgalom.

Gatwick repülőterének az indulási kifutókat nem érinti a felhő, a leszállópályákat azonban beárnyékolja, tehát egyelőre nem fogadnak járatokat. Heathrow-n az óránkénti negyvenkét járat helyett kényszerűségből harmincra csökkentették a forgalmat.

Hétfőn reggel hat óra után Hollandia fölé sodródott a hamufelhő, nyolc órára leállt Amszterdam, Rotterdam és Groningen repülőtereinek a működése. Az amszterdami Schipol, Európa harmadik legjelentősebb teherszállítási légikikötője egy időre megbénult.

A Virgin Atlantic társaság elnöke, Sir Richard Branson ingerült nyilatkozatot tett annak hallatán, hogy a manchesteri repülőtér forgalmának leállítása miatt nyolcezer jegytulajdonos nem tudott elutazni. Szerinte azonnal felül kellene vizsgálni, tényleg fenyegeti-e veszély az utasok biztonságát és a repülőgépmotorok épségét.

Richard Branson úgy látja, hogy túlzott az óvatosság, s ez nagy kárt okoz a gazdaságnak, rengeteg bosszúságot az utazni kívánóknak. Persze, Sir Richard vesztesége nem olyan nagy, mint másoké, mert a szigetország nagy részén a privatizálás után az ő tulajdonába került vonatok járnak, méghozzá a légiforgalmi kiesés következtében száz százalékos kihasználtsággal.

A British Airways és az Easyjet szintén a szabályzás felülvizsgálatát kéri. Április hó folyamán hat napra bénult meg az európai légi forgalom, több mint százezer járatot töröltek a hamufelhő miatt. A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség szerint összesen 1,7 milliárd dollár volt a bevételkiesés, tehát felvetődik a kérdés: nem túlzott-e az óvatosság?

A repülési tilalmat elrendelő hatóság most tárgyalásba kezdett a nagy gyártó vállalatok konstruktőreivel, hogy megállapítsa, mekkora vulkáni légszennyeződést viselnek el a hajtómotorok. Közben az Eyjafjöll vulkán újabb hamutömegeket lövellt ki kráteréből, hét és fél kilométer magasra és működése nem látszik csillapodni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×