eur:
389.62
usd:
364.87
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Erdőtűz füstje borítja mamutfenyőket a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban Porterville településtől keletre 2021. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Kalifornia napelemekkel szeretné befedni az öntözőcsatornáit

Hétmilliárd forintnyi összegért 2,5 kilométer hosszan épül meg az egyik kaliforniai öntözőcsatorna-szakasz fölött a Project Nexus nevű kísérleti beruházás.

Kaliforniában helyi kormányzati támogatással elindult egy kísérleti program az öntözővíz-csatornák napelemekkel való befedése érdekében – írja a Privátbankár amerikai sajtóértesülések alapján.

A The New York Times például azt írja, hogy a San Joaquin Valley-ben elindított Project Nexus pilot project egy olyan napenergia-beruházás, ami húszmillió dollárból, nagyjából hétmilliárd forintból kicsit több mint két és fél kilométer hosszan telepít napelemeket a csatorna fölé Ceres város közelében.

A létesítmény építését idén kezdték el és 2024-ben már üzembe is helyeznék. Ez lesz az első ilyen megoldás az Egyesült Államokban, és ha beválik, akkor nyilván mintául fog szolgálni más hasonló projektekhez.

A beruházás kitalálói szerint a projekt azért lehet sikeres, mert a csatorna lefedése részben megakadályozza a túlzott vízpárolgást, másrészt jó áron állíthat elő megújuló energiát.

A University of California korábbi becslése szerint ha a kaliforniai állam a több mint négyezer kilométer hosszú csatornahálózatát hasonló módon hasznosítaná, akkor a párolgás megakadályozásával már eleve több millió ember vízellátásáról gondoskodhatna.

A projektben részt vevő cégek reményei szerint további előny, hogy a csatornák befedése a talajvíz növelésén keresztül erősíthetné a csatornák melletti növényi vegetációt is.

Az pedig külön előnyt jelenthet az energiatermelés szempontjából, hogy a csatornák esetében a napelemek telepítéséhez nem kell a termelésből kivonni egy eddigi termőterületet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×