eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk
A NASA által közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó által készített kép a járművet körülvevő sziklás tájról 2021. április 13-án. A február 18-án a Marson földet érő Perseverance a tervek szerint egy teljes marsi éven, azaz 687 földi napon át a mikrobiális élet nyomai után kutat a bolygón.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech

Mintákat készít elő a Perseverance: későbbi Mars-misszió gyűjtheti be őket

Kis titániumdobozokba csomagolt kőzet- és talajmintákat helyez el a marsjáró a bolygó felszínén annak reményében, hogy későbbi küldetések majd begyűjtik azokat.

Van-e élet a Marson - ezt a kérdést szeretné megválaszolni a NASA a minták alapján, melyeket Földre szállításuk után laboratóriumi vizsgálatoknak vetnek alá.

A Jezero-kráterben összesen 10 kis titániumdobozt helyez majd el a Perseverance, melyekben az elmúlt 15 hónap során végzett fúrásai alkalmával összegyűjtött mintákat helyez el - írja a BBC. A kőzet és talajminták mellett marsi levegőt is tartalmaznak ezek a dobozkák.

Az első dobozt legkésőbb december 21-én elhelyezi a Three Forksnak nevezett területen, amely Mike Meyer, a NASA Mars-kutatója szerint egy meglehetősen lapos, unalmas része a bolygónak. Ez ugyanakkor könnyebbé teszi a későbbi missziók számára, hogy ott landolhassanak.

A tíz, a Marson elhelyezendő minta

csak B-terv az űrügynökség számára:

azt szeretnék, ha a Perseverance maga juttassa el azokat annak a küldetésnek, mely majd a földre szállítja őket, ugyanakkor a NASA szakemberei nem akarják megkockáztatni azt, hogy a marsjáró esetleg úgy menjen tönkre, hogy a minták még benne vannak.

Three Forks jelentősége abban rejlik, hogy a kiemelt fontosságú és tudományos értékű mintagyűjteményhez abban az esetben is hozzáférést biztosít, ha a Persevernace-szel bármi történne. Két, az Ingenuityhez hasonló kis drón gyűjtheti majd be a mintákat, amelyeket a rakétarendszer szállít vissza a Földre.

Műholdas, illetve a Perseverance marsjáró által készített képek a Jezero-kráterről (science.org)
Műholdas, illetve a Perseverance marsjáró által készített képek a Jezero-kráterről (science.org)

A begyűjtött minták jelentősége nagy: a vulkanikus kőzetből megismerhetjük a Jezero-kráter korát és a Mars tágabb geológiai történetét,

az üledékes kőzetek pedig az élet nyomainak azonosításában segítenek.

A Perseverance ezeket a Jezero deltájának lerakódásaiból gyűjtötte. A mintákat Lori Glaze, a NASA bolygótudományi igazgatója szerint csak földi, kifinomult technikával lehet megfelelően értelmezni.

"A távérzékelő műszereinkkel sok mindenre vagyunk képesek helyben is, de nem tudjuk az összes laboratóriumi felszerelésünket és szakértelmünket a Mars felszínére vinni. Visszahozzuk a mintákat, melyek így évtizedeken át állnak majd rendelkezésünkre, és ha új ötleteink támadnak, azokat is kipróbálhatjuk rajtuk" - mondta Glaze a BBC-nek.

A Perseverance a mintatartókat egymástól körülbelül 6 méter távolságra, cikcakkban haladva helyezi majd el. Pontos helyzetüket lefényképezi. Ha ezzel végzett, az Ingenuity-vel együtt új részét kezdi el missziójának: még

további 20 mintagyűjtő van a gyomrában.

Várhatóan 2028 közepén indul útra az a misszió, amely a Földre hozza a kis tartályokat. Az út a vörös bolygóra két éven át tart majd. 2033-ra érkezhetnek meg a minták a Földre.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×