eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Curiosity felvétele a Marsról
Nyitókép: Forrás: Twitter

Csodálatos felvételek érkeztek a Marsról – fotó, videó

A Curiosity fotózott, a Perseverance az Ingenuity repüléséről készített videót.

A NASA mindkét Mars-járója, a Curiosity és a Perseverance is különleges felvételeket készített a vörös bolygón. Előbbi képeslapra illő fotót alkotott, utóbbi pedig sikeresen videóra vette, ahogy kutatótársa, az Ingenuity Mars-helikopter felszáll és repül – írja az Index.

A Curiosity a Mount Sharp (Éles-hegy) oldalából készített navigációs kameráinak segítségével két felvételt. A november 16-án reggel 8 óra 30-kor és délután 16:10-kor lőtt fotókon a fényviszonyok változásával létrejött kontrasztnak köszönhetően jól kirajzolódnak a táj részletei. Bár a szonda képes színes felvételek készítésére is, a most közzétett fotót a Curiosityt irányító csapat színezte ki utómunkával.

A NASA alábbi videóját a Perseverance készítette még egy szeptember 4-én, a földi szondát kísérő Mars-helikopter, az Ingenuity látható rajta a misszió eddigi legösszetettebb repülésén.

Az Ingenuitynek változatos terep felett kellett repülnie nyolcméteres magasságban, hogy olyan fényképek készüljenek. Az 1,8 kilogrammos helikopter felszállását, repülésének egy részét, majd landolását a Mastcam-Z nevű eszközzel rögzítette a Perseverance 300 méteres távolságból.

Az Ingenuity összesen tíz nagy felbontású fényképet készített a köves talajról, mielőtt visszatért volna a felszállási pontra.

Itt pedig meghallgatható, milyen a marsi szél:

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×