INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

nasa

nemzetközi űrállomás

űrszemét

GMT282_14_36_Megan McArthur_1097_Aurora Australis Soyuz

Éles manőver az űrben, orosz szemetet kerülget a Nemzetközi Űrállomás

Infostart

A NASA szerint be kellett indítani az űrállomás tolóhajtőművét, hogy kikerülhessék az űrszemét belecsapódását.

A Kozmosz 1408 műhold darabjai tartottak a Nemzetközi Űrállomás felé: még novemberben, fegyverteszt során semmisítették meg az oroszok a műholdat.

A Sky News cikke szerint egy öt perc öt másodperces manőver segítségével sikerült kikerülni az űrszeméttel való ütközést.

A NASA szakemberei már korábban figyelmeztettek arra, hogy akár bajt is okozhat az a nagy mennyiségű űrszemét, amely korábban az űrbe küldött, illetve egyes kormányok által szándékosan megsemmisített tárgyakból keletkezik.

Az űrállomás előre meghatározott törmelékelkerülési manővert hajtott végre, hogy "extra távolságot tartson az orosz Kozmosz 1408 űrszemét egy darabjának előre jelzett pályájától" - közölte az űrügynökség.

"A tolóhajtóművet hétfőn este 20:25-kor kapcsolták be, a manőver nem volt hatással az állomás működésére.

A manőver nélkül az előrejelzések szerint a műhold darabja körülbelül öt kilométeres távolságon belül haladhatott volna el az állomástól" - közölték.

A manőver az űrügynökség szerint néhány száz méterrel növelte az űrállomás magasságát.

A Kozmosz 1408-at 2021 november 15-én semmisítették meg. Egy ideje már nem működött a műhold, amely ekkor nagyjából 1500 darabra esett szét. Az amerikaiak szerint az oroszok műholdelhárító rakéta tesztjét végezték el rajta, amit

vakmerő és veszélyes cselekedetnek neveztek.

Júniusban már végre kellett hajtania egy manővert az űrállomásnak, hogy elkerülje a Kozmosz 1408-ból származó űrszemét útját - és a kínai űrállomást is megközelítette januárban az orosz műhold egy darabja.

A Nemzetközi Űrállomás átlagosan évente egyszer módosítja helyzetét hasonló okokból, olyan esetekben, ha egy esetleges ütközés esélye nagyobbá válik, mint egy a tízezerhez. A NASA adatai szerint legalább

26 ezer labda nagyságú vagy annál nagyobb űrszemét kering fejünk felett,

a sószemcse nagyságú, de egy asztronauta ruháján lyukat ütni képes darabokból pedig százmilliós nagyságrendben van az űrben.

Oroszország a tervek szerint még 2031-ig működő Nemzetközi Űrállomás kapcsán megszüntetni tervezi együttműködését az USA-val.

Nyitókép: Megan McArthur/NASA
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018