eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
GMT282_14_36_Megan McArthur_1097_Aurora Australis Soyuz
Nyitókép: Megan McArthur/NASA

Éles manőver az űrben, orosz szemetet kerülget a Nemzetközi Űrállomás

A NASA szerint be kellett indítani az űrállomás tolóhajtőművét, hogy kikerülhessék az űrszemét belecsapódását.

A Kozmosz 1408 műhold darabjai tartottak a Nemzetközi Űrállomás felé: még novemberben, fegyverteszt során semmisítették meg az oroszok a műholdat.

A Sky News cikke szerint egy öt perc öt másodperces manőver segítségével sikerült kikerülni az űrszeméttel való ütközést.

A NASA szakemberei már korábban figyelmeztettek arra, hogy akár bajt is okozhat az a nagy mennyiségű űrszemét, amely korábban az űrbe küldött, illetve egyes kormányok által szándékosan megsemmisített tárgyakból keletkezik.

Az űrállomás előre meghatározott törmelékelkerülési manővert hajtott végre, hogy "extra távolságot tartson az orosz Kozmosz 1408 űrszemét egy darabjának előre jelzett pályájától" - közölte az űrügynökség.

"A tolóhajtóművet hétfőn este 20:25-kor kapcsolták be, a manőver nem volt hatással az állomás működésére.

A manőver nélkül az előrejelzések szerint a műhold darabja körülbelül öt kilométeres távolságon belül haladhatott volna el az állomástól" - közölték.

A manőver az űrügynökség szerint néhány száz méterrel növelte az űrállomás magasságát.

A Kozmosz 1408-at 2021 november 15-én semmisítették meg. Egy ideje már nem működött a műhold, amely ekkor nagyjából 1500 darabra esett szét. Az amerikaiak szerint az oroszok műholdelhárító rakéta tesztjét végezték el rajta, amit

vakmerő és veszélyes cselekedetnek neveztek.

Júniusban már végre kellett hajtania egy manővert az űrállomásnak, hogy elkerülje a Kozmosz 1408-ból származó űrszemét útját - és a kínai űrállomást is megközelítette januárban az orosz műhold egy darabja.

A Nemzetközi Űrállomás átlagosan évente egyszer módosítja helyzetét hasonló okokból, olyan esetekben, ha egy esetleges ütközés esélye nagyobbá válik, mint egy a tízezerhez. A NASA adatai szerint legalább

26 ezer labda nagyságú vagy annál nagyobb űrszemét kering fejünk felett,

a sószemcse nagyságú, de egy asztronauta ruháján lyukat ütni képes darabokból pedig százmilliós nagyságrendben van az űrben.

Oroszország a tervek szerint még 2031-ig működő Nemzetközi Űrállomás kapcsán megszüntetni tervezi együttműködését az USA-val.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×