eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hosszú expozíciós idővel készített kép a Leonidák meteorrajról az észak-macedóniai Kratovo közeléből fotózva 2020. november 17-én.
Nyitókép: Georgi Licovszki

Egy hónapon keresztül láthatunk a meteorokat az égen

Október 2-án, vasárnap kezdődött az Orionidák éves meteorhullása. Ez az egyik leglátványosabb meteorzápor, amely fényességéről és a meteorok sebességéről ismert.

A meteorraj a Halley-üstökösből származik, így amikor egy Orionida meteort látunk elégni a légkörben, valójában az üstökös egy darabját látjuk megsemmisülni – írja a Hirado.hu a Space.com cikke alapján.

Az Orionidák akkor keletkeznek, amikor a Halley-üstökös visszatér a belső Naprendszerbe, és jeget , illetve port „dob le magáról”. A Föld minden évben áthalad ezen a porcsíkon,

a részecskék a légkörbe kerülve szétesnek, természetes fényjátékot létrehozva.

A gyors és látványos meteorok gyakran tűzgömbökké is válhatnak, ahogy szétesnek a légkörben. A meteorraj megfigyelését éjfél körül érdemes kezdeni, közvilágítástól mentes, és a ködök miatt, lehetőleg magaslati észlelőhelyen. Az égi jelenségek november 7-ig láthatók, de csúcspontjuk október 21-e körül lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×