eur:
388.14
usd:
359.24
bux:
68485.5
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Nyitókép: Tűzoltók

A következő pandémiát egy orosz denevérvírus indíthatja el

Az orosz patkósdenevérekben keringő sarbecovírus is egyfajta koronavírus, melynek a kutatók szerint aggasztó tulajdonságai vannak.

Tüskefehérjéjét ez a vírus is képes úgy használni, hogy megfertőzhesse az embert – állapították meg a Washingtoni Állami Egyetem (WSU) kutatói. A Khosta-2 néven is ismert vírussal kapcsolatos felfedezésekből levont következtetések hatására nem variánsok ellen védő, hanem a sarbecobvírusok teljes családjával szemben hatékony oltásokra lenne szükség a szakemberek szerint.

"Kutatásunk ismételten bebizonyítja, hogy az Ázsián kívüli vadon élő állatokban keringő sarbecovírusok még olyan helyeken is, mint Nyugat-Oroszország, ahol a Khosta-2 vírust találták, globálisan veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a SARS-CoV-2 ellen folyamatban lévő oltási kampányokra" – írta Michael Letko, a WSU virológusa és a tanulmány társszerzője egy közleményben.

Elsőre nem tűntek veszélyesnek

A Euronews cikke szerint sarbecovírusok százait fedezték fel az elmúlt években, azok nagy része ázsiai denevérekben tenyészik és képtelen megfertőzni az emberet. A Khosta-1 és a Khosta-2 azonban a Szocsi Nemzeti Park közelében élő denevérekben él, és csak kezdetben tűnt úgy, hogy ártalmatlan lesz az emberre.

"Genetikailag ezek a furcsa orosz vírusok úgy néztek ki, mint néhány világ más részén felfedezett vírus, de mivel nem hasonlítottak a SARS-CoV-2-re, senki sem gondolta, hogy van bennük valami, ami miatt izgatottnak kellene lenni. Amikor azonban jobban megvizsgáltuk őket, nagyon meglepődtünk, mert

kiderült, hogy képesek emberi sejteket megfertőzni.

Ez megváltoztatja az ezekkel a vírusokkal kapcsolatos ismereteinket" - fogalmazott Letko.

A Khosta-1 kisebb fenyegetettséget jelent, a Khosta-2 vel azonban számolni kell mint potenciális veszélyforrással. A SARS-CoV-2 vírushoz hasonlóan a Khosta-2 is képes a sejtek megfertőzésére a tüskefehérjével, amely az emberi sejtekben mindenütt megtalálható ACE2 receptorfehérjéhez kötődik.

A tudósok ezután azt akarták kideríteni, hogy a vírus képes-e kijátszani a korábbi koronavírus-fertőzések vagy a vakcinák által nyújtott immunitást. Oltott emberektől származó szérumot használva a kutatócsoport felfedezte, hogy a Khosta-2-t a jelenlegi vakcinák nem semlegesítik.

Egy kis szerencsénk azért van

Az omikronnal korábban megfertőződött emberek által termelt antitestek sem tudták leküzdeni a vírust. Ami szerencsés, az az, hogy az új vírusból hiányzik néhány olyan genetikai jellemző, amelyről úgy gondolják, hogy hozzájárul az emberi megbetegedésekhez, de

fennáll a veszélye annak, hogy a Khosta-2 egy másik vírussal, például a SARS-CoV-2-vel rekombinálva pusztítóvá válhat.

"Ha a koronavírus vadon élő állatokat fertőz meg, és ezekben az állatokban más vírusok, például a Khosta-2 várakoznak, az olyan forgatókönyvet hozhat létre, amelyben egy potenciálisan kockázatosabb vírust születhet" – mondta Letko.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×