eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gépjárművek közlekednek a Salkaházi Klára rakparton Budapesten 2017. január 23-án. Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban. A magas szállópor-koncentráció miatt ezen a napon reggel 6 órától minden nap 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Egészséges tiniknél is szívritmuszavart okozhat a szennyezett levegő

Először készült kutatás arról, hogyan hat az egészséges tinédzserekre a szálló poros légszennyezés.

Az eredmények aggasztóak: már az egészségügyi határértéken belüli szállópor-szennyezettség is szívritmuszavart alakíthat ki a fiataloknál. Ez az állapot a későbbiekben szívbetegséghez és akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

A kutatásban az orvosok 300 egészséges amerikai tinédzser szívműködése mellett az általuk belélegzett levegő minőségét is monitorozták 24 órán át. Megállapították, hogy a finom részecskék magasabb koncentrációja a következő két órában megnöveli a szabálytalan szívverés kockázatát – írja a The Guardian.

Sokféle betegséget okozhat ez a szennyezés

Hasonló hatásra már korábban is felfigyeltek felnőttek esetében, gyerekeknél ugyanakkor korábban még nem sikerült kimutatni az összefüggést.

"Legjobb tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely finom részecskés légszennyezés és a szívritmuszavarok közötti összefüggésről számol be egyébként egészséges serdülők körében" – írják a kutatók a Journal of the American Heart Association című folyóiratban.

A gépjárművek kipufogógáza, valamint a feldolgozó- és építőiparban történő égetések a finom részecskék, azaz a 2,5 mikronnál kisebb részecskék egyik fő forrása. Belélegezve ez a típusú szennyeződés mélyen bejut a tüdőbe, sőt az erekbe is, ahol gyulladást okoz. Ez további betegségek kialakulásához vezet.

Kétféle ritmuszavart is rögzítettek a monitorok

Fan He, a Penn State College of Medicine tanulmányának vezető szerzője szerint az eredmények szembetűnőek, mivel az egészséges tizenévesek általában alacsony kockázatúnak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

A kutatók 322 egészséges tinédzsert vizsgáltak, a résztvevők szívmonitorokat és mobil levegőmintavételi készleteket kaptak, amelyeket 24 órán keresztül magukkal hordtak függetlenül attól, hogy bent vagy kint tartózkodtak-e, illetve hogy ültek vagy mozogtak-e.

A monitorok kétféle ritmuszavart rögzítettek: az egyiket a szív felső kamráinak korai összehúzódása, a másikat az alsó kamrák korai összehúzódása okozza. Bár ritkán kezelik őket, hacsak nem okoznak tüneteket, a korai kamrai összehúzódások növelhetik a szívinfarktus, a sztrók, a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál kockázatát a későbbiekben.

Maszkkal a légszennyezés ellen is lehet védekezni

A kutatás szerint a PM2,5 köbméterenként 10 mikrogrammos növekedése esetén 5 százalékkal nőtt a korai kamrai összehúzódások kockázata az expozíciót követő két órán belül. He szerint riasztó, hogy a hatás még a napi átlagos 17 mikrogramm/köbméter szintnél is megfigyelhető volt.

A magas légszennyezettségű napokon Angliában több száz embert látnak el sürgősségi osztályokon, miután

szívmegállást, agyvérzést vagy asztmás rohamot szenvedtek el.

A finom részecskés légszennyezés a tüdőrák arányát is növeli, mivel olyan szunnyadó mutációkat ébreszt, amelyek a daganatok növekedését indítják el.

A levegőminőség javítása kézenfekvő módszer lenne annak érdekében, hogy kevesebb ilyen eset következzen be, de amíg ez nem történik meg, addig az embereknek kell védekeznie a szennyezés hatásai ellen, például maszk viselésével.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×