eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Uwe Umstaetter/Getty Images

A korai menopauza demenciához is vezethet

A menopauzába negyven éves kor alatt belépő nők esetében 35 százalékkal magasabb egy friss kutatás szerint a demencia kialakulásának veszélye.

Korai menopauza akkor következik be, ha a petefészkek hormontermelése és a menstruáció negyven éves kor előtt szűnik meg, írja a CNN cikke. Ez nagyságrendileg 12 évvel hamarabbi menopauzát jelent a változókor tipikus kezdeténél, melyet 52 éves korra tesz az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgálatának Női Egészségügyi Hivatala.

A korai menopauzának a szervezet összes szövetének gyors biológiai öregedéséhez van köze, beleértve szerveink és azok működésének idő előtti öregedését" - mondta Donald Lloyd-Jones, a chicagói Northwestern University megelőző orvostudományi, orvosi és gyermekgyógyászati professzora.

"Több szempontból is vészjelzés, ha egy nő idő előtti menopauzán megy keresztül: ez azt jelzi, hogy a tünetek hátterében genetikai, környezeti vagy egészségmagatartási problémák állhatnak, amelyekre összpontosítani kell" - tette hozzá.

Számos oka lehet a korai menopauzának

A tanulmányt a közeljövőben mutatják be az Amerikai Szív Szövetség 2022-es konferenciáján. A kutatók több mint 153 ezer nő adatait vizsgálták. Az eredményeket kiigazították az életkor, az etnikum, a testsúly, az iskolai végzettség és a jövedelmi szint, a cigaretta- és alkoholfogyasztás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a fizikai aktivitás figyelembevételével.

Végső megállapításként a kutatók arra jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik 45 éves koruk előtt következett be a menopauza, 1,3-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki korai demenciát 65 éves korukra.

A 40 és 45 éves kor között jelentkező menopauza más elbírálás alá esik, mint a 40 éves kor előtti korai menopauza, de mindkettő kialakulásában számos tényezőnek lehet szerepe: családi előzményeknek, autoimmun betegségeknek, beleértve a krónikus fáradtság szindrómát, HIV-nek és AIDS-nek, kemoterápiának vagy kismedencei sugárkezelésnek rák miatt, a petefészkek és a méh eltávolítására szolgáló műtétnek és dohányzásnak.

"A műtét miatti funkcionális menopauza kevésbé kockázatos, mint a korán bekövetkező biológiai menopauza" - mondta Lloyd-Jones, aki az eredményekről úgy véli, nem adnak meg fontos részleteket, így a levonható következtetések is korlátozottak.

Az ösztrogén is az okok közt lehet

A menopauza beköszöntével csökken az ösztrogénszint, amit a kognitív képességek hanyatlásával is összekötnek.

"Tudjuk, hogy az ösztrogén hiánya hosszú távon fokozza az oxidatív stresszt, ami fokozhatja az agy öregedését és kognitív károsodáshoz vezethet" - mondta Wenting Hao, a Shandong Egyetem doktorjelöltje.

Oxidatív stressz akkor lép fel, amikor a szervezet antioxidáns védekező mechanizmusa nem tud lépést tartani a sejteket károsító instabil atomok, azaz szabad gyökök túlburjánzásával. Ezek a sejtek anyagcseréjének melléktermékeként

természetes módon is előfordulnak a szervezetben,

de szintjüket a dohányzás, a környezeti mérgek, a növényvédő szerek, a színezékek és a légszennyezés is növelheti.

A demencia esélye csökkenthető

A korai menopauzát átélő nők számos módon csökkenthetik a kognitív hanyatlás kockázatát, mondta Hao.

"Segít a rutinszerű testmozgás, a szabadidős és oktatási tevékenységekben való részvétel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése és az egészséges testsúly fenntartása. Ennek a megnövekedett kockázatnak a tudatában lenni segíthet a nőknek a demencia megelőzésére irányuló stratégiák gyakorlásában, és abban, hogy orvosukkal együttműködve szorosan nyomon kövessék kognitív állapotukat az öregedés során" - mondta Hao.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×