eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Negyvenkét másodperc alatt kilencvenöt emelet

Íme a világ leggyorsabb felvonója.

A világ leggyorsabb liftje a japán Hitachi cég gyártmánya. A csúcstechnológiára szakosodott vállalat a 2016-ban átadott, Kína Kuangcsou városában található üzleti ikertornyok magasabbikába, az 530 méteres CTF Pénzügyi Központ tornyába 95 liftet épített. Ezek közül huszonnyolc emeletes lift (double deck), vagyis két lift egymás tetejére integrálva, melyek főleg a nagyforgalmú üzleti épületekben hasznosak, a többi ultragyors lift, melyek 600 métert tesznek meg egy perc alatt és van két extra-ultragyors berendezés is, melyek ennek duplájával haladnak, vagyis 1260 méter tesznek meg percenként. Vagyis

75,6 km/órás sebességgel fuvarozzák az utasaikat az emeletek között,

de erre a nyaktörő sebességre szükség is lehet a 95 emeletes épületben. Ha valaki a lobbyból a legfelső szintre szeretne eljutni, így mindössze negyvenkét másodpercébe telik az utazás – olvasható a raketa.hu oldalon. Ilyen sebesség eléréséhez persze fel kell gyorsulni a szerkezetnek, ezért a szuperlift hívógombját hiába nyomogatják a várakozók a negyedik emelettől felfelé, onnantól már nem vesz fel utasokat, hanem egyenesen a 95.-re megy.

Ahhoz, hogy kiküszöböljék a gyorsulás okozta technikai és egészségügyi problémákat, a Hitachi szakemberei különleges alkatrészeket építettek be, melyek csökkentik a kabin vibrációját, nyomás kiegyenlítőt, hogy ne duguljon be az utasok füle és speciális, a súrlódás okozta hőnek ellenálló anyagból készült fékrendszert, melyet elektronikus háttérrendszer is segít. A liftek lefelé már „csak” fele olyan gyorsan, 35 km/órás sebességgel ereszkednek és egyenként huszonegy, nem túl megtermett (76 kilós), személy befogadására alkalmasak.

Noha az eszközök már használatban vannak egy ideje, a világrekordot csak 2019 szeptemberében hitelesítette a World Record Academy, ezzel pedig megelőzték a korábbi csúcstartót, a Mitsubishi Electric által tervezett, a Shanghai Towerben működő lifteket, melyek 73,8 km/órával haladtak.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×