eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
International Space Station Orbiting Earth. 3D Illustration.
Nyitókép: 3DSculptor/Getty Images

Több külföldi út is a felkészítés része - erre számíthatnak a magyar űrhajósok

A 100 fős "továbbjutó" csapatot hamarosan lefelezik, az év végére kiválasztják a "fellőhető" 2+2 embert, közülük egy juthat el a Nemzetköz Űrállomásra - dolgozni.

Lezárult a jelentkezés a HUNOR Magyar Űrhajós Programra. Az első szűrő után százan folytathatják a versenyt - mondta el érdeklődésünkre a projekt vezetője, Zábori Balázs.

Az Energiatudományi Kutatóközpont űrkutatási mérnöke úgy fogalmazott, most kezdődik a valós kiválasztás folyamata.

"Nagyjából négy fázisra bomlik, és a végeredménye az lesz, hogy kiválasztunk két űrhajóst és két tartalékost, aki végül a program kiképző fázisában részt vehet, egyikőjük pedig repülhet is" - tisztázta Zábori Balázs.

A lehetőségre 244 ember jelentkezett, először adminisztratív szűrésen estek át, száz fő tölti ki mostanság az online kérdőívet,

86 férfi és 14 nő.

"Az online kérdőív segítségével nagyjából a felére szűrjük a jelentkezőket, és így mehetünk tovább a következő fázisokra" - mondta.

Ősszel, de legkésőbb karácsonyra kijelölik "azt a két embert", illetve a tartalékosokat, velük kezdődik jövő év január elején a kiképzés, amelyet 2024 elején követ a repülés.

"Egy évre biztosan szükség van, hogy a komplett, teljes kiképzést megkapják,

hiszen az nem csupán az űrhajóssá válásról szól, rengeteg űrhajós eszközt meg kell tanulni kezelni, ezeken keresztül készülnek fel arra a munkára az űrhajósok, amit a Nemzetköz Űrállomáson végezni fognak" - részletezte Zábori Balázs.

A felkészítés helyszíne még egyeztetés alatt van, nagy része várhatóan Magyarországon lesz, de lesz benne egy amerikai út is, mivel egy

amerikai partner biztosítja a feljutást az űrállomásra.

"Az Európai Űrügynökséget is szeretnénk bevonni a folyamatba, ezért képzés Európa különböző országaiban is lesz a feladatokra" - részletezte, hozzátéve, a Nemzetközi Űrállomáson használandó magyar eszközök használatát itthon is meg lehet tanulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×