eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
RONGAN, CHINA - APRIL 22, 2020 - A researcher conducts tissue culture on the selected Artemisia annua seedlings in the National Germplasm Resource Bank of Artemisia annua, Rongan County, Guangxi Province, China, April 22, 2020. April 25 is World Malaria Day.- PHOTOGRAPH BY Costfoto / Barcroft Studios / Future Publishing (Photo credit should read Costfoto/Barcroft Media via Getty Images)
Nyitókép: Costfoto / Barcroft Studios / Future Publishing (Photo credit should read Costfoto/Barcroft Media / Getty Images

Egy újabb oltás kavar nagy vitát: 30 év után 30 százalékos hatékonyság

Százharminc évvel a maláriát okozó parazita megnevezését követően elkészült az első a betegség elleni védőoltás, melyet elismerés övez, kutatók egy része ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az oltás logisztikája nehézkes lehet és hatékonysága sem kiemelkedően magas.

A WHO október elején engedélyezte a RTS,S néven is ismert oltást, javasolva annak minél szélesebb körű használatát az öt év alatti gyermekek körében Afrikában, a leghalálosabb maláriát okozó parazita, a Plasmodium falciparum hazájában. A harmincéves fejlesztést követően létrehozott oltást Tedrosz Gebrejeszusz közegészségügyi mérföldkőnek nevezte, a vakcina azonban jóval kevésbé hatékony, mint amit a gyermekkorban beadott védőoltásoktól megszoktunk. Négy injekciót követően harmincszázalékos hatékonysággal képes megakadályozni a súlyos megbetegedés kialakulását.

Ezzel együtt is 23 ezer gyermek életét mentheti meg évente, ha mind a négy adagot megkapja minden kisgyermek az összes érintett régióban. A 2018-ban 410 ezer életet követelő malária esetében ez egyáltalán nem alacsony szám.

Nagyon hatékony is tud lenni

A Mosquirix nevet viselő vakcina fejlesztése 1987-ben indult: a GlaxoSmithKline a Bill&Melinda Gates Alapítvánnyal közösen kezdett el dolgozni rajta több mint 750 millió dollárból. Bár a klinikai vizsgálatok 2015-ben befejeződtek, a WHO további kísérleti vizsgálatokat javasolt a többdózisú vakcina beadását illető, klinikai vizsgálaton kívüli megvalósíthatóságának és biztonságosságának megállapítására. Ghána, Kenya és Malawi lakossága 23 millió adagot kapott az oltásból a Gavi koordinálásában, az érintett országokban pedig 30 százalékkal esett a kórházban kezelt maláriások száma. Ezen eredmények késztették arra a WHO-t, hogy a négyadagos ajánlást megtegye azon országok számára, amelyek maláriával való érintettsége közepes vagy magas.

Alassane Dicko Maliban élő maláriakutató szerint ugyanakkor lehet a hatékonyságon növelni a megfelelő időben történő beadással. Kutatótársaival együtt publikált eredményeiből kiderül, hogy

73 százalékkal esik vissza a a gyermekkori maláriás halálozások száma,

ha az esős évszak előtt adnak be három adagot a gyerekeknek a vakcinából, majd a következő esős évszak előtt még egy negyediket és ötödiket is. Az oltásokkal párhuzamosan a gyerekek havi rendszerességgel vettek be maláriát megelőző gyógyszereket is.

Sokba kerül majd

A vakcina beadásának időzítésén túl kérdéses még az is, miből lesz az országoknak pénzük megvenni. A GSK közleményben vállalta, hogy évi 15 millió adagot alig valamivel önköltségi ár fölött értékesít majd: az évi igény ugyanakkor 100 millió adag, ha minden érintett ország minden gyermekét be szeretnének oltani. Számítások szerint 5 dolláros adagonkénti árral számolva

325 millió dollár kell évente

ahhoz, hogy mind a tíz érintett ország minden érintett korú gyermeke megkaphassa a szükséges mennyiségű oltást.

Meg kell győzni az afrikaiakat az oltásról

Egyes kutatók azért is aggódnak, hogy a mostani hurráoptimista hangulatban a már meglevő és most is jelentősen alulfinanszírozott maláriamegelőzési intézkedések még inkább háttérbe szorulnak. Ezek közt rovarirtó programok is vannak.

"Tisztelem a kutatókat, akik részt vesznek ebben a hatalmas erőfeszítésben, de a valóság az, hogy túl sok pénzt öltek ebbe a vakcinába úgy, hogy a klinikai kísérletek eredményei kiábrándítók" – mondta Badara Cisse, a szenegáli Dakarban működő Egészségügyi Kutató, Epidemiológiai Felügyeleti és Képzési Intézet maláriakutatója.

"Nem hiszem, hogy egy harmincszázalékos hatékonyságú vakcina elfogadható lenne az amerikaiak számára."

Ennek ellenére ő és James Tibenderana, a londoni Malária Konzorcium ugandai epidemiológusa szerint is hatásos lehet az RTS,S vakcina bizonyos régiókban. Tibenderana hangsúlyozza, hogy ennek érdekében széles körű kommunikációs kampányra van szükség, hogy a félretájékoztatás ne akadályozza a bevezetést.

"Az emberek csodálkozni fognak, hogy egy harmincéves, mérsékelten hatékony vakcinát miért vezetnek be hirtelen egy világjárvány idején, és miért csak az afrikaiakat célozzák meg vele. A koronavírus elleni vakcina körüli félretájékoztatásnak arra kell megtanítania minket, hogy nem vehetjük természetesnek a közösség bizalmát" – vélekedik.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×