INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

napkitörés

sarki fény

űridőjárás

nap

űrkutatás

Erőteljes napkitörés érte el a bolygónkat – lenyűgöző képek

Erőteljes napkitörés érte el a bolygónkat – lenyűgöző képek

Infostart

Egy két nappal ezelőtti koronakilökődés okozta geomágneses vihar csapott le a Földre magyar idő szerint október 12-re virradóan.

A magyar idő szerint hajnali fél öt körül megérkező geomágneses vihar az ötfokozatú skálán a G2-es besorolást kapta, amely mérsékeltnek számít, ám egy ilyen kategóriájú esemény így is okozhat károkat: magasabb szélességi foknál lévő rendszerekben akár az elektronikai hálózatokban is kiválthat riasztást, esetleg hibát, áramkimaradást.

Emellett a riasztások arról is szóltak, hogy a Föld északi féltekén olyan helyeken is sarki fényt tapasztalhatnak a megfigyelők, ahol egyébként nem általános ez a jelenség: Kanada északi részein, Észak-Angliában és Észak-Írországban, sőt akár New Yorkban is. Ez meg is történt, a képeket lejjebb közöljük (még egy légi fotó is van köztük).

Ilyen volt a koronakidobódás

A napkitörés (amely ez három naptevékenység együttes jelenlétét jelenti) egyik jelensége, a koronakidobódás okozta a mostani geomágneses vihart. A Nap külső légkörének kilökődő része okozta napszél nagyobb energiát ad át a földi magnetoszférának – ahogy ezek a részecskék elérik a Föld légkörét, sarki fény keletkezik, ilyenkor a szokásosnál több helyen és erősebben. (Adatok itt.)

Ilyen volt a sarki fény az adatokban és a látványa egyes helyeken

A Kp-index, vagyis a globális sarkifény-index értékei (0 és 9 közötti skálán). Ha az oszlopok vörösbe fordulnak, az különösen nagy aurora-aktivitást jelent. Amennyiben 6 fölé megy az értéke, a közepes és az alacsonyabb szélességi körökről is van esély a sarki fény megfigyelésére.

Forrás: NOAA/mcse.hu
Forrás: NOAA/mcse.hu

Maine, Egyesült Államok:

Itt olyan erős volt a sarki fény, hogy James Sinko meteorológus a telefonjával ilyen képet készített:

Forrás: spaceweathergallery.com
Forrás: spaceweathergallery.com

Alberta, Kanada:

Saskatchewan, Kanada:

Edmonton, Kanada:

A sarki fény egy Boeing pilótafülkéjéből:

Intenzív, "táncoló" sarki fény Alaszkából:

Nyitókép: Frank Lang képe egy Canon EOS 6D fényképezőgéppel Kanadából, a kanadai Saskatchewan tartomány legnagyobb városából, Saskatoonból (spaceweathergallery.com)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018