eur:
394.96
usd:
363.43
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Janssen gyógyszergyártó üzeme a hollandiai Leidenben 2021. március 10-én. A cég laboratóriumában fejlesztették ki a Johnson and Johnson amerikai multinacionális vállalat egyadagos koronavírus elleni vakcináját, amelynek alkalmazását várhatóan március 11-én engedélyezi az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága. Uniós tisztviselők szerint a szállítások várhatóan áprilisban kezdődnek.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Sem van der Val

Mégis két adagban lehet érdemes használni a Janssen vakcináját

Ha így alkalmazzák, már 94 százalékosra emelkedik a tünetes megbetegedésekkel szembeni hatékonysága, derült ki friss klinikai kísérletekből.

A gyártó három, az oltás hatékonyságának különböző aspektusaival foglalkozó kutatás eredményeit tette közzé kedden: ezek alapján úgy nyilatkoztak, oltásuk tartós és hatékony védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő súlyosságú megfertőződéssel szemben a CNN cikke szerint.

"Egyadagos vakcinánk erős immunválaszt és hosszan tartó immunmemóriát generál. A vakcina emlékeztető oltásának beadásával tovább nő a koronavírus elleni védelem erőssége" - mondta el Mathai Mammen, a Janssen kutatás-fejlesztésért felelős globális vezetője.

Három biztató adat

A gyártó klinikai kísérletének második fázisa még folyamatban van: ennek keretében 56 nap különbséggel adtak be két adagnyit az oltásból.

Ez a gyakorlat a súlyos megbetegedésekkel szemben 100 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt,

a közepesen súlyos és enyhe esetekkel szemben pedig 94 százalékosat a friss amerikai adataik szerint. Globálisan vizsgálva egy adagban 75 százalékos védettséget ad a vakcina a közepesen súlyos és súlyos esetek kialakulásával szemben.

Egy másik kutatásban fél évvel az első adag után adtak be második adagot az oltásból: ez megtizenkétszerezte az antitestek mennyiségét. A két hónapos eltéréssel beadott oltásadagok esetében csak megnégyszereződött az antitestmennyiség. Ez azt jelenti, hogy erősebb védelem alakul ki, ha később kapja meg az ember a második adagot.

A harmadik kutatásban szintén amerikai adatokat vizsgálva arra jutottak, hogy a vakcina egy adagban 81 százalékos hatékonysággal védi ki azt, hogy az oltott személy koronavírussal kórházba kerüljön.

A delta idején is ugyanúgy teljesített

"A Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinája a 60 évnél fiatalabb résztvevők esetében 86%-os, a 60 éves és idősebb résztvevők esetében pedig 78 százalékos hatékonyságot mutatott a koronavírushoz kapcsolódó kórházi kezelések elkerülésének terén. 390 517 beoltott és 1 524 153 velük összevetett, oltatlan személy körében a vakcina hatékonysága 79 százalék volt a koronavírus elleni védelem, és 81 százalék az amiatt szükséges kórházi kezelések elkerülése terén.

A magas delta-incidenciájú államokban a megfigyelt esetek aránya mindkét csoportban magasabb volt, mint a nemzeti kohorszban. Ezekben az államokban a vakcina hatékonysága a megfigyelt koronavírusos esetek esetében 79 százalék volt, júniusban és júliusban, vagyis azokban a hónapokban, amikor a delta variáns előfordulása a legmagasabb volt, pedig 78 százalék" - közölte a cég.

Vektorvakcinaként véd

Az amerikai adatok később futottak be a Janssen oltásának utánkövetésével kapcsolatosan, mivel az Egyesült Államokban később kapott a szer vészhelyzeti használatbavételi engedélyt.

A vakcina adenovírusvektor segítségével alakít ki védettséget a szervezetben, csakúgy, mint a kétadagos AstraZeneca és Szputnyik vakcinák.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×