INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

szitakötő

klímaváltozás

vándorlás

A szitakötők egyre északabbra költöznek a meleg elől

A szitakötők egyre északabbra költöznek a meleg elől

Infostart

Az életterek területének növekedése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a rovarok példányszáma is nagyobb.

Egy új kutatás szerint a fajok több mint 40 százaléka növelte életterét 1970 óta Nagy-Britannia és Írország területén, míg csak mintegy 10 százalékuk csökkentette. A Brit Szitakötő Társaság szakértői szerint ez az éghajlatváltozás hatásainak egyik mutatója: aggodalomra ad okot a rovarok populációinak csökkenése olyan tényezők miatt, mint a környezetszennyezés és az élőhelyek elvesztése – derül ki a CNN cikkéből.

Eleanor Colver természetvédelmi szakember elmondta, hogy bár adataik alapján meg lehet határozni, hogy hol vannak szitakötők, de

azt nem lehet pontosan meghatározni, hogy mekkora populációról van szó, és hogy összességében nőtt-e a számuk.

"Az olyan tényezők, mint a növényvédő szerek használata, amelyek csökkentik a repülő rovarok zsákmányszerzési lehetőségeit, a vízszennyezés és az élőhelyvesztés továbbra is veszélyeztetik a szitakötő-populációk egészségét a fajok meglévő életterén" – mondta.

A jelentés 17 ezer regisztrálótól származó 1,4 millió adatot tartalmaz, amelyeket 1970-től kezdődően gyűjtöttek össze. A jelentés 46 szitakötőfaj és közeli rokonuk – az egyenlő szárnyú szitakötők – sorsát értékeli Nagy-Britanniában és Írországban. 1995 óta több faj került el Dél-Európából Nagy-Britanniába, és

legalább két faj hosszú távollét után újra felbukkant.

Az elterjedési területüket bővítő fajok közé tartozik a császárszitakötő, a vándorsólyom, a rézsútos szitakötő, a feketefarkú szitakötő és a kis vörös szemű szitakötő is. Ezzel szemben néhány hegyvidéki és északi szitakötő, köztük a közönséges sólyom és a fekete szitakötő visszaszorulóban van, a tőzeglápok eltűnése vagy a szélsőséges szárazság miatt.

"Sok faj – ha nem is mindegyik – növelte életterét az éghajlat felmelegedésének, illetve a több vagy jobb vizes élőhelynek – például tónak, kavicsbányának és víztározónak köszönhetően" – mondta Dave Smallshire, a jelentés társszerkesztője. Hozzátette, hogy az emberek azonban nem vonhatják le azt a következtetést, hogy minden rendben van.

"Az üzenet az, hogy a globális éghajlatváltozás valószínűleg meghatározó hatással volt sok ilyen változásra" – mondta.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018