eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A metánkibocsátás csökkentése nélkül is nagy bajba kerülünk

Az állattenyésztés, a palagáz- és az olajkitermelés is egyre nagyobb szerepet játszik a bolygó felmelegedésében az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint.

A szén-dioxid-kibocsátás mérsékelése nem lesz elég ahhoz, hogy meg tudjuk állítani a bolygó felmelegedését, egy másik fontos üvegház hatású gáz, a metán kibocsátását is drasztikusan csökkenteni szükséges szakértők szerint.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) hamarosan nyilvánosságra hozza következő jelentését, amely azt foglalja össze, mit tudunk a klímaváltozásról és arról, hogy változtatják meg az emberek tettei a bolygót. A jelentésben az is szerepelni fog, hogy milyen közel vagyunk a visszafordíthatatlan változások eléréséhez – írja a The Guardian.

Nagyon káros ez a gáz

A jelentés egyik legfontosabb megállapítása, amelyet majd a döntéshozóknak is meg kell fontolniuk, hogy a metánkibocsátás csökkentése is szükséges.

A metán ugyanis a szén-dioxidnál nyolcvanszor nagyobb melegedést okozó potenciállal rendelkezik,

rövidebb időt tölt el ugyanakkor a légkörben, mindössze egy évtizedet, majd szén-dioxiddá alakul.

Durwood Zaelke, az IPCC szakértője szerint talán a metánkibocsátás csökkentése lesz az egyetlen út, amellyel sikerül megelőzni azt, hogy az iparosodás előtti időkhöz képest másfél foknál többel emelkedjen a Föld átlaghőmérséklete. Efölött az időjárási extremitások gyakorisága nő.

"A metánkibocsátás csökkentése a legnagyobb lehetőség a felmelegedés lassítására" – mondta. Zaelke szerint a politikai döntéshozóknak figyelembe kell venniük az IPCC metánra vonatkozó megállapításait az ENSZ novemberi, Glasgow-ban megrendezendő COP26 éghajlat-változási tárgyalásai előtt. "A COP26-on el kell ismerni ezt a problémát, és azt, hogy valamit tennünk kell ez ügyben."

Hűlésre sokáig nem számíthatunk

A metánkibocsátás visszaszorítása ellensúlyozhatja a szén fokozatos kivonásának hatását, ami a COP26 egyik legfontosabb célja, mivel ez a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyag. A szénfelhasználásnak azonban van egy fordított éghajlati hatása: az általa termelt kénrészecskék a napfény egy részének eltérítésével megóvják a Földet a felmelegedéstől. Ennek eredményeképp a szén használatának megszüntetése paradox módon átmeneti melegedést idézhet elő, egészen 2050-ig nem vezet hűléshez ez az intézkedés.

"Az éghajlatváltozás olyan, mint egy maraton – versenyben kell maradnunk. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével a következő tíz évben nem fogunk lehűlést elérni, ezen túlmenően az éghajlatváltozás kezelésére való képességünk olyan súlyosan veszélyeztetve lesz, hogy

nem leszünk képesek tovább futni.

A metán visszaszorítása időt ad nekünk" – fogalmaz Zaelke.

Oroszország a forrás

Műholdas adatok alapján rosszul működtetett orosz olaj- és gázforrások a legnagyobb metánkibocsátók: a gáz kitermelése olyan modern technikákkal is lehetséges, amelyek szinte teljesen kiküszöbölik a véletlenszerű metánkibocsátást. Míg az olyan országok, mint Katar, gondosan ügyelnek a metánra, addig Oroszország, amely a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban részt vett, de nem tett nagy erőfeszítéseket a kibocsátás csökkentése érdekében, a leghézagosabb infrastruktúrával rendelkezik.

Zaelke sürgeti a kormányokat, hogy a párizsi megállapodás mellett fontolják meg egy új szerződés kidolgozását, amely a metánra is kiterjedne, és amely előírná az országok számára, hogy jelentősen csökkentsék a gázkibocsátást. Metán a permafroszt olvadása közben is keletkezik, és vannak arra utaló jelek, hogy a szibériai hőhullám növelheti a gáz kibocsátását. A permafroszt olvadásából származó nagymértékű kibocsátás azonban még messze van, míg a mezőgazdaságból és az iparból származó metánkibocsátás már ma is kezelhető.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×