eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
A koronavírus-járványban meghalt emberek emlékére földbe tűzött fehér zászlók a washingtoni Robert F. Kennedy Emlékstadion előtti téren 2020. október 27-én. Suzanne Brennan Firstenberg amerikai művész Amerikában hogyan történhetett ez meg című installációja több mint kétszázezer fehér zászlóból tevődik össze. Az új koronavírus előidézte Covid-19 betegségben elhunytak száma a 250 ezerhez közelít az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Amerikában már 2019-ben ott lehetett a koronavírus

Egyre több jel utal arra, hogy a patogén már hetekkel azelőtt keringett az országban, hogy az első hivatalosan elismert eseteket felfedezték volna.

Egy friss kutatás 24 ezer embertől 2020 elején levett vérminták elemzését követően jutott arra a következtetésre, hogy az új koronavírus már 2019 karácsonyán megjelenhetett az országban. Biztosat nem lehet még ezekkel az eredményekkel együtt sem állítani, de feltételezhető, hogy hetekkel azelőtt, hogy az első eseteket nyilvánosságra hozták az Egyesült Államokban, már ott volt a vírus az országban, csak még nem sikerült azt kimutatni. Szakértők is kételkednek a dologban, de egyre inkább hajlamosak elfogadni azt a nézetet, hogy elszórtan jelentkezhettek koronavírusos esetek már azelőtt, hogy ezt tudhatták volna, írja az NBC.

"A kutatási eredmények elég egyértelműek. Valószínűleg ritkán, szórványosan fordultak elő esetek korábban. A vírus nem volt széles körben elterjedt, csak február végén vált azzá" – mondta Natalie Thornburg, az amerikai járványügyi központ, a CDC légúti vírusimmunológiai csoportjának vezető kutatója.

Hamarabb érkezett a vírus

Mint ismert, az új koronavírus 2019-ben jelent meg Vuhanban, az első hivatalos amerikai eset egy onnan hazatérő amerikai férfié volt, aki január 15-én érkezett vissza hazájába, majd 19-én fordult orvoshoz tüneteivel. A CDC korábban azt az álláspontot képviselte, hogy a vírus egy január közepétől február elejéig tartó időablakon belül kerülhetett be az országba, de több kutatás, közte a CDC vizsgálatai is arra utaltak azóta, hogy korábban is előfordulhatott egy-egy eset. Egy tavaly decemberben nyilvánosságra hozott CDC-kutatás 7000 vérminta tanulmányozását követően állapította meg, hogy

a vírus 2019 decemberének közepén is jelen lehetett már az USA-ban.

A mostani kutatást a National Institutes of Health végezte olyan vérmintákon, amelyeket egy, az amerikaiak egészségi állapotáról átfogó képet adó kutatás, az All Of Us program keretében vettek le 2020 első három hónapjában. A mintákban antitesteket kerestek csakúgy, mint a CDC korábbi vizsgálatában. Ezek bizonyítják, hogy valaki átesett a koronavíruson, és már a megfertőződést követő harmadik héten elkezdenek termelődni. Összesen kilenc minta sugallta azt, hogy tulajdonosuk január közepétől korábban fertőződhetett meg, egyikük esetében karácsony estéjére tehető a megbetegedés.

Biztosra igyekeztek menni

Nehéz lehet megkülönböztetni a koronavírust semlegesítő antitesteket a más koronavírusok, köztük a náthát okozó vírusok ellen ható antitestektől, épp ezért a kutatók mindkét vizsgálatban többféle tesztet használtak a hamis pozitív eredmények minimalizálása érdekében, de egyes szakértők szerint még mindig lehetséges, hogy 2019-es pozitív eredményeik más koronavírusok által okozott fertőzések voltak, és nem a világjárványt okozó törzs felel azokért.

"Bár teljesen hihető, hogy a vírus sokkal korábban került be az Egyesült Államokba, mint azt általában gondolják, ez nem jelenti azt, hogy ez elég erős bizonyíték ahhoz, hogy megváltoztassuk a eddigi véleményünket"

– mondta William Hanage, a Harvard Egyetem betegségdinamikai szakértője. Az eredmények mindenesetre arra utalhatnak, hogy az ország több pontjáról indult útnak a betegség, nem egy helyről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×