eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Nejloncsomagolás és műanyag palackok adják az óceánok szemetének többségét

Az eldobható üdítős palackok és az elvitelre kért főttétel csomagolására szolgáló műanyagok szennyezik leginkább a vizeket egy friss kutatás eredménye szerint.

Az óceánokban található műanyagszemét háromnegyede mindössze tíz fajta műanyaghulladékból áll: egyszer használatos műanyagzacskók, műanyagpalackok, ételes dobozok és ételcsomagolások a leggyakrabban a vizekben megtalálható hulladékok a The Guardian cikke szerint. Az első négy leggyakoribb műanyagszemét önmagában kiteszi az ember gyártotta hulladékmennyiség közel felét, a vizekben ezek magas száma annak tudható be, hogy nagyon lassan bomlanak csak le, viszont széles körben használják azokat. Minden idők legnagyobb szabású, az óceánok szennyezettségét vizsgáló felmérése szerint a szennyezést annak forrásánál lehet csak megállítani, be kellene tiltani ezeket az egyszer használatos műanyagokat a vizek megmentésének érdekében.

Ezzel van tele a víz

A kutatók a következő tíz tárgyat teszik felelőssé az óceánokat szennyező hulladék 75 százalékáért:

  • nejlonzacskó
  • műanyag palack
  • ételes dobozok és eldobható evőeszközök
  • élelmiszerek csomagolására használt műanyagok
  • szintetikus anyagból készített kötél
  • halászathoz használatos kellékek
  • műanyag kupakok és fedelek
  • ipari csomagolóanyagok
  • üvegek
  • italos dobozok.

A kutatók üdvözlik, hogy a hagyományos szívószálakat és fültisztító pálcikákat Európából száműzik, de attól tartanak, ezek elvonják a fókuszt azokról a tárgyakról, amelyek sokkal nagyobb problémákat okoznak.

A partok a legterheltebbek

"Nem lepődtünk meg azon, hogy a szemét 80 százaléka műanyag, de meglepett minket az elvitelre szánt cikkek magas aránya, amiben vizes palackok, italos palackok és konzervdobozok is akadnak bőven. Ez az információ megkönnyíti a döntéshozók számára, hogy ténylegesen tegyenek valamit az óceánba ömlő tengeri szemét csapjának elzárásáért, ahelyett, hogy csak eltakarítanák a szemetet" - mondta Carmen Morales-Caselles, a spanyolországi Cádizi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A szívószálak és műanyag keverőpálcikák 2,3 százalékáért felelnek a szennyezésnek, míg a szívószálak és nyalókapálcikák 0,16 százalékáért. A kutatók a három centiméternél nagyobb szemétdarabokat vizsgálták, mivel a mikroműanyagok kívül esnek kutatásuk hatáskörén.

A legtöbb szemetet a partvidékek vizeiben és a partvidékek tengerfenekeiben találták.

Nyílt vízen a halászathoz szükséges eszközökből akadt több, ugyanakkor ott jelentősen: az ottani szemétmennyiség feléért felelnek ezek.

Európai feketelista is van

Egy másik kutatás az európai tengerek vizeiben található szennyeződést vizsgálta, és úgy találta, hogy

Törökország és Olaszország mellett Nagy-Britannia felel a legtöbb tengeri szemétért.

Májusban a Greenpeace fedte fel, hogy a Törökországba újrahasznosítani küldött szemetet elégetik vagy magára hagyják, a britek és az amerikaiak pedig több műanyagszemetet termelnek, mint bármely más nemzet a világon.

A kutatók azt ajánlják, egyszerűen egyáltalán ne használjunk eldobható műanyagcsomagolást, ha pedig ez valahol elkerülhetetlen, akkor a gyártónak kell gondoskodnia a megfelelő újrahasznosításról.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×