eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma
Oltásához előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a fővárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Európában akár júniustól olthatják a kamaszokat

Az Egyesült Államokban és Európában is beadják az engedélykérelmet a Pfizerrel a vakcinát kifejlesztő BioNTech tájékoztatása szerint a 12-15 éves korosztályban történő vészhelyzeti használatba vételre. Az óvodás korúak klinikai teszteredményeire ugyanakkor őszig biztosan várni kell.

Szerdán adhatják be az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) a Pfizer vakcinájának a 12-15 éves korosztályban való használatba vételére irányuló kérelmet, tájékoztatott Uğur Şahin, a BioNTech vezetője. Az Egyesült Államokban már április elején elindították a folyamatot.

Az oltást a 16 év fölötti fiatalok már most is kaphatják mind az Egyesült Államokban, mind Európában – Magyarországon a közeljövőben kezdődik meg ennek a korosztálynak az immunizálása a vakcinával. A gyerekek oltása kulcsfontosságú, enélkül nem lehet elérni azt az átoltottsági arányt, amely a járvány kontroll alatt tartásához szükséges, írja a The Guardian. Ha a következő iskolai év kezdete előtt immunizálni lehetne az idősebb gyermekeket, az nagy terhet venne le sok szülő válláról is, akik jelenleg aggódnak visszaengedni gyermekeiket az iskolákba.

A Pfizer és a BioNTech március végén tette közzé gyerekeken folytatott tesztjeinek első eredményét: eszerint a 12-15 éves korosztályban nagyon jól teljesített az oltás, hatékonysága 100 százalékos volt, és a gyerekek jól is tolerálták a beadást. Jelenleg is zajlanak a kisebb gyermekeken és csecsemőkön is a tesztek, fél éves kor fölött.

"Júliusban az öt-tizenkét évesek, szeptemberben pedig a fiatalabbak esetében számíthatunk eredményekre. Az értékelés körülbelül négy-hat hétig tart"

- mondta Şahin a Der Spiegelnek. "Ha minden jól megy, és az adatokat kielemeztük, akkor ezt követően be tudjuk nyújtani a vakcina engedélyezési kérelmét az említett korcsoportok összes gyermeke számára az egyes országokban."

Şahin arra számít, hogy Európában júliusra, de legkésőbb augusztusra kialakulhat a nyájimmunitás, ugyanakkor kiemelte azt, hogy a kontinens csak akkor lehet biztonságban, ha a világ többi részén is sikerül kontroll alá vonni a járványt.

Oltásuk hatékonyságát eddig mintegy 30 variáns esetében vizsgálták meg, ezek közt ott van az indiai is.

Az eredmények minden esetben pozitívak voltak,

tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy mindenkinek, aki a Pfizer oltását kapta, szüksége lesz egy harmadik emlékeztetőre is, az első oltás után 9-12 hónappal. Ezt követően évente kell majd az emlékeztetőt felvenni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×