eur:
393.71
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (piros/narancssárga) erősen fertőzött emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID

Döntött az EMA a koronavírus ellen hatékonynak remélt állatgyógyszer ügyében

Itthon a tavalyi év vége felé növekedett meg az érdeklődés az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, mivel elterjedt a hatóanyagról, hogy hatékony lehet a koronavírus okozta betegség gyógykezelésében.

Novemberben még a NÉBIH is közzétett egy tájékoztatót azért, hogy senki ne vegye be a parazitaellenes állatgyógyszert, mert bár egyes vírusok ellen is hatékony, nem bizonyított a hatásossága a koronavírus ellen, továbbá segédanyagai veszélyesek lehetnek, mérgezést is okozhatnak. Alkalmazását Merkely Béla sem ajánlotta. Több országban is igyekezték megvizsgálni a szer hatékonyságát, és idén februárban a szlovák egészségügyi minisztérium fél éves "próbaidős" engedélyt adott a koronavírus-betegeknél való használatra, és a kórházakon kívül receptre a gyógyszertárakban is engedélyezte. Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet decemberben azt közölte, hogy nem javasolja a szer alkalmazását.

Az uniós gyógyszerhatóság, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is megvizsgálta a szert, és hétfői állásfoglalásában közölte: nem ajánlja azt a Covid-19 kezelésére, kizárólag a szerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatokban lehet alkalmazni.

Az EMA megvizsgálta az ivermektinnek a Covid-19 megelőzésére és kezelésére vonatkozó legfrissebb eredményeit, és arra jutott, hogy a rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá a szer jól megtervezett klinikai vizsgálatokon kívüli alkalmazását. A koronavírus elleni hatékonyság megállapításához további vizsgálatok szükségesek - írta a MedicalXpress az EMA közlése alapján.

Egyes laborvizsgálatok szerint az ivermektin blokkolhatja a koronavírus replikációját, de csak a most engedélyezettnél sokkal magasabb dózisban, és ezen adagok mérgező hatásait nem lehet kizárni

- közölte még az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerhatóság. Hozzátették: az egyes klinikai vizsgálatok eredményei változatosak voltak, némelyekben egyáltalán nem hozott eredményt a koronavírus ellen, másokban kimutattak pozitív hatást. Megjegyezték továbbá, hogy nem érkezett a szerezeethez kérelem a gyógyszer engedélyezésére.

Az ivermektint ajánló Facebook-bejegyzések és cikkek főként Brazíliában, Franciaországban, Dél-Afrikában és Dél-Koreában szaporodtak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×