INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

mars

atlasz

hargitai henrik

elte

térkép

Most valóban ott érezhetjük magukat a Marson

Most valóban ott érezhetjük magukat a Marson

Infostart / InfoRádió - Virányi Zsolt

Elkészült a világ első földrajzi szemléletű atlasza a Marsról, amely 60 oldalas és amelyet a NASA volt kutatója, az ELTE adjunktusa szerkesztett.

A zsebatlasz különlegessége, hogy az nem a hagyományos módon, például fotómozaikon, vagy egy "sötétebb-világosabb foltokból" álló úgynevezett albedo-térképen, vagy pedig egy domborzati térképen mutatja be a Marsot, hanem korábban publikált tematikus információk felhasználásával. Így egy sokkal komplexebb, földrajzi szemléletű térkép született, ami elsősorban a domborzatot, valamint a különböző felszíni formákat tartalmazza – magyarázta az InfoRádiónak a szerző. Hargitai Henrik megjegyezte, úgy láthatók a marsi völgyhálózatok, gleccserek, dűnemezők, vulkánok és további tucatnyi alakzat elhelyezkedése, mintha egy "földi" térképet néznénk.

„Ott érezhetjük magukat” – fogalmazott. Vagyis a Mars nem egy idegen égitestként jelenik meg a térképen, hanem a

földi szemmel is átlátható és tájként értelmezhető területté válik.

Az ELTE adjunktusa arra is kitért, hogy a Mars nagyon nagy magassági különbségeit – hiszen a legalacsonyabb pontja mínusz 8 kilométeren van, míg a legmagasabb csúcsa 20 kilométernél is magasabban – nem a Föld esetében megszokott színekkel jelezte, mert az hamis képet adott volna az égitest karakterisztikájáról. Ezért inkább maradt a barna és a sárga árnyalatainál, valamint a fehérnél. Utóbbi a mélységeket jelöli, amelyeket a valóságban köd borít.

Forrás: csillagaszat.hu
Forrás: csillagaszat.hu

A Mars 36 zsebatlasz nem pusztán egy ismeretterjesztő kiadvány, hanem a tudományos közösség szempontjából is érdekes mű, ezért márciusban Houstonban is bemutatásra kerül. Még a NASA-ban dolgozva kezdte el készíteni, és most a European Science Foundation-tól kapott támogatás révén készülhetett el.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Most valóban ott érezhetjük magukat a Marson
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018