eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Peták István molekuláris farmakológus, az Oncompass Medicine Zrt. vezérigazgatója az intézet budapesti kutatólaboratóriumában 2021. február 4-én. Az Oncompass Medicine nyerte a Digitaleurope versenyét, így a Future Unicorn Award kitüntetést elnyerve idén egy magyar biotechnológiai cég lett a kontinens legígéretesebb vállalkozása.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Magyarok dolgoznak a gépen, amely fel fogja törni a rák kódját

Megreformálhatja a daganatos betegségek kezelését egy magyar fejlesztés, ami a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik megtalálni a rákbetegség támadható gyenge pontját.

Az Oncompass Medicine olyan eszközöket fejleszt, amelyek személyre szabottan segítenek kiválasztani a daganatos betegeknek a leghatásosabb gyógyszereket. A Jövő Unikornisa Díjat elnyerő biotechnológiai cég vezetője, Peták István szerint Magyarország akár egész Európa digitális rákdiagnosztikai központja lehet és technológiájukkal jelenleg többéves előnyben vannak a konkurenciával szemben.

Mi a daganatos betegek terápia tervezésébe hoztunk újdonságot. Egy olyan eszközt fejlesztettünk ki, amely mesterséges intelligencia felhasználásával segít eldönteni az orvosoknak, hogy melyik célzott gyógyszert adják a betegüknek. Ebben egyedülálló a módszer, mert az eddigi szoftverek ezen a területen csak információt gyűjtöttek, de nem tudták elemezni ezeket mesterséges intelligencia segítségével" – mondta Peták István a hirado.hu-nak adott interjúban.

A daganatos betegek kezelése során elvégezhetők összetett molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, amelyek egyszerre több rákot okozó génhibát is kimutatnak egy betegnél, és minden egyes génre elérhetőek célzott gyógyszerek. Ezzel a módszerrel ezeket a génhibákat derítik fel, ha egyszerre több génhiba is van, akkor ki kell deríteni, hogy ezek közül melyikre érdemes először gyógyszert adni.

A feltérképezés egy többhetes folyamat, noha a mesterséges intelligencia elemzése egy másodpercnél is kevesebb idő. Ki kell választani az alkalmas szövetmintát, meg kell szervezni a mintavételt, ellenőrizni kell a minta minőségét, le kell folytatni az elemzéseket, és ennek végén tudnak terápiás lehetőségeket javasolni a kezelést irányító orvosnak.

Peták István az interjúban beszél arról is, hogyan jutott el idáig 25 év alatt, és hogy ma már a felnőttkori daganatok esetében 92 százalékban találnak terápiás lehetőséget. A gyermekek esetében 88 százalékban tudtak terápiás lehetőséget találni, ez nemzetközileg is kiemelkedő eredmény.

Jelenleg döntéstámogató eszköz az Oncompass, de ez lehetne az első digitális, előrejelző diagnosztikai eszköz a világon. Több mint húsz hazai onkológiai centrummal van együttműködési megállapodásuk, de az amerikaiak által uralt nemzetközi biotechnológiai piacon is szeretnének megjelenni.

"Európa egyik célja a most általunk elnyert Jövő Unikornisa díjjal, hogy a mostani 12 százalékról 25 százalékra növeljék az európai unikornisok arányát – ezek azok a startupok, amik megkapják a minimum 1 milliárd dolláros értékelést. Véleményem szerint azonban nem csak az a fontos, hogy az innovációban versenyezzünk, hanem a piacon is meg kell tennünk ezt. Fontos, hogy legyen piaca Európában is ezeknek a csúcstechnológiai termékeknek" – mondta Peták István, és beszámolt arról is, hogy elkezdték az egyeztetést arról, hogy az EU rákellenes stratégiájának is részei legyenek. "Informatikai szempontból akár a világban is központtá válhatunk, de európai szinten ez egy abszolút reális cél" – mondta a tervekről.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×