INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

naprendszer

japán

űrkapszula

űrkutatás

ryugu

aszteroida

Ledobta sosem látott mintáit a Földre a japán űrkapszula és máris továbbszáguldott

Ledobta sosem látott mintáit a Földre a japán űrkapszula és máris továbbszáguldott

Infostart / MTI

A Naprendszer keletkezése körüli időből származó, 4,6 milliárd éves talajmintákkal szombaton "tökéletes állapotban" visszatért a Földre a Hajabusza-2 japán űrszonda űrkapszulája.

A kapszula a Földtől 220 ezer kilométeres magasságban sikeresen levált az űrszondáról, és közép-európai idő szerint szombat este landolt az ausztráliai sivatagban. Miután az űrkapszula földet ért Ausztrália déli részén, be tudták fogni a rádiójeleit, ami alapján meg lehetett találni, a woomerai légitámaszpontról elindult érte egy helikopter.

A keresőcsapat a homokos talajon, az ejtőernyő alatt találta meg a kapszulát.

Az óriási érdeklődéssel várt kapszula kétféle talajmintát hozott a Földre: egy olyat, amely a Ryugu aszteroida felszínéről származik és egy másikat, amelyet az aszteroida felszíne alól vett. A kutatókat elsősorban ez utóbbiak érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.

Josikava Makoto, a Hajabusza-2 misszió projektvezetője elmondta: a tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.

"A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak. Reméljük, hogy a Hajabusza-2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk a Naprendszer eredetéről és arról, hogyan alakult ki az élet a Földön" - mondta Josikava.

A másodpercenként 11 kilométeres sebességgel száguldó, az értékes talajmintát szállító, mindössze 40 centiméter átmérőjű kapszula tűzgolyóvá vált, amikor belépett a Föld légkörébe, majd nagyjából 10 ezer méteres magasságban kinyílt egy ejtőernyő. A kapszula ezután fényjeleket kezdett kibocsátani, hogy helyzetét közölje.

A kapszulát repülőgéppel Japánba szállítják, és majd csak ott fogják felnyitni, hogy elkezdjék a talajminták elemzését.

Josikava Makoto, a Hajabusza-2 misszió egy másik projektvezetője elmondta:

a tudósokat elsősorban a 4,6 milliárd éves talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.

A Hajabusza-2 űrszonda a kapszula leválása után ismét távolodni kezdett a Földtől, hogy felvételeket készítsen a kapszuláról. Ezután útnak indul egy másik, a Földhöz közeledő, "1998KY26" aszteroidához, amelyet a tervek szerint tíz év múlva ér el.

Nyitókép: Twitter/Australian Space Agency
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018