eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Drámai képet mutat a férfiak megtermékenyítő képessége

A terméketlen párok nagyjából felénél a férfi állapota akadályozza a gyermekvállalást.

Az adatok szerint a magyar férfiak spermaszáma a 70-es évekhez képest a kétezres évekre több mint a felére csökkent - írta meg elsőként a Növekedés.hu hírportál. Az életkor is számít: egy férfi 45 éves korára már csak feleannyi termékenyítőképes spermiummal rendelkezik, mint 30 évesen, és gyengül a DNS-állomány minősége is.

Az InfoRádiónak Szántó Árpád, a Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának igazgatója nyilatkozott a témában. Mint mondta: egyre jobban nő az igény a mesterséges megtermékenyítési eljárások iránt, a nők és a férfiak ugyanis egyre idősebb korukban vállalják első gyermeküket. Az életkor előrehaladtával azonban fokozatosan romlik a reprodukciós képesség, ami a férfiakra is ugyanúgy igaz.

„Idősebb, vagy idősödő férfik ondósejtjének minősége nem annyira tökéletes, mint az életük virágjában lévőknél,

a legjobb ondóparaméterek a 20-as, 30-as életévekben vannak

– tette hozzá a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium kutatója. – Utána prosztatabetegségek, urológiai kórképek árnyalhatják mindezt.”

A terméketlen párok nagyjából felénél a férfi állapota akadályozza a gyermekvállalást. Számos ok állhat a háttérben, negatívan hat például a spermiumok életképességére a dohányzás és az alkoholfogyasztás is.

„Az örökletességnek, a szerzett betegségeknek, az illető kórtörténetében szereplő urológiai gyulladásoknak a 21. századi stressz és a rohanás sem használt – fogalmazott a szakember, arra is fölhívva a figyelmet, hogy amíg orvostanhallgatóként még úgy tanulta, hogy egy egészséges férfinak 40 millió sejtje van milliliterenként, addig a legújabb WHO-standard már 17 millióban állapítja meg a normál sejtmennyiséget. Vagyis

az egészséges férfi populációnak az ondósejtszáma csökkenő tendenciát mutat.

A Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának igazgatója szerint problémát jelent az is, hogy míg a nőknél a nőgyógyász látogatása természetes dolog, a férfiak az urológust legtöbbször már csak későn, vagy konkrét panasz esetén keresik fel - edig van hathatós megoldás.

„Jelenleg műtéti és egyéb úton még egy ondójában teljesen sejtmentes fiatalembernek is tudunk sejteket szerezni a heréjéből. Nyilván ez egy mesterséges megtermékenyítő eljárás útján történik. De mind a gyógyszeres kezelés, mind a műtéttechnika és az alaptudomány elég gyorsan fejlődik” – emelte ki.

Szántó Árpád szerint a férfiak lényegesen szélesebb köre juthat utódokhoz az andrológia fejlődésével, és a kutatásokban most komoly előrelépés lehet a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium létrejötte is, amely 150 ezer meddő páron szeretne segíteni a következő években.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×