INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

meddőség

megtermékenyítés

sperma

gyermekvállalás

Drámai képet mutat a férfiak megtermékenyítő képessége

Drámai képet mutat a férfiak megtermékenyítő képessége

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A terméketlen párok nagyjából felénél a férfi állapota akadályozza a gyermekvállalást.

Az adatok szerint a magyar férfiak spermaszáma a 70-es évekhez képest a kétezres évekre több mint a felére csökkent - írta meg elsőként a Növekedés.hu hírportál. Az életkor is számít: egy férfi 45 éves korára már csak feleannyi termékenyítőképes spermiummal rendelkezik, mint 30 évesen, és gyengül a DNS-állomány minősége is.

Az InfoRádiónak Szántó Árpád, a Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának igazgatója nyilatkozott a témában. Mint mondta: egyre jobban nő az igény a mesterséges megtermékenyítési eljárások iránt, a nők és a férfiak ugyanis egyre idősebb korukban vállalják első gyermeküket. Az életkor előrehaladtával azonban fokozatosan romlik a reprodukciós képesség, ami a férfiakra is ugyanúgy igaz.

„Idősebb, vagy idősödő férfik ondósejtjének minősége nem annyira tökéletes, mint az életük virágjában lévőknél,

a legjobb ondóparaméterek a 20-as, 30-as életévekben vannak

– tette hozzá a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium kutatója. – Utána prosztatabetegségek, urológiai kórképek árnyalhatják mindezt.”

A terméketlen párok nagyjából felénél a férfi állapota akadályozza a gyermekvállalást. Számos ok állhat a háttérben, negatívan hat például a spermiumok életképességére a dohányzás és az alkoholfogyasztás is.

„Az örökletességnek, a szerzett betegségeknek, az illető kórtörténetében szereplő urológiai gyulladásoknak a 21. századi stressz és a rohanás sem használt – fogalmazott a szakember, arra is fölhívva a figyelmet, hogy amíg orvostanhallgatóként még úgy tanulta, hogy egy egészséges férfinak 40 millió sejtje van milliliterenként, addig a legújabb WHO-standard már 17 millióban állapítja meg a normál sejtmennyiséget. Vagyis

az egészséges férfi populációnak az ondósejtszáma csökkenő tendenciát mutat.

A Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának igazgatója szerint problémát jelent az is, hogy míg a nőknél a nőgyógyász látogatása természetes dolog, a férfiak az urológust legtöbbször már csak későn, vagy konkrét panasz esetén keresik fel - edig van hathatós megoldás.

„Jelenleg műtéti és egyéb úton még egy ondójában teljesen sejtmentes fiatalembernek is tudunk sejteket szerezni a heréjéből. Nyilván ez egy mesterséges megtermékenyítő eljárás útján történik. De mind a gyógyszeres kezelés, mind a műtéttechnika és az alaptudomány elég gyorsan fejlődik” – emelte ki.

Szántó Árpád szerint a férfiak lényegesen szélesebb köre juthat utódokhoz az andrológia fejlődésével, és a kutatásokban most komoly előrelépés lehet a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium létrejötte is, amely 150 ezer meddő páron szeretne segíteni a következő években.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Drámai képet mutat a férfiak megtermékenyítő képessége
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018