eur:
393.08
usd:
367.46
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

150 ezer terméketlen párnak csillanhat föl a remény

2,5 milliárd forint állami támogatással létrejött a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium. Az intézmény a Pécsi Tudományegyetem vezetésével a terméketlenség orvoslását célzó hazai kutatások jelentős részét fogja össze. Jelenleg az akadémiai és az ipari partnerek keresése zajlik.

Az egyetem három karának nyolc intézetében csaknem száz kutató vesz majd részt három éven keresztül a programban, és komoly hangsúlyt fektetnek azokra a területekre, amelyeken hamar kapcsolatot tud felmutatni a kutatás az innováció révén a való világgal – fogalmazott az InfoRádióban Kovács L. Gábor, a PTE emeritus professzora.

A kutatás az emberi szaporodóképesség és a reprodukció problematikájára fókuszál.

Köponti szerepe lesz a szülészeti és nőgyógyászati, valamint az urológiai klinikának, miután a két nem közel azonos arányban érintett a reprodukciós zavarokban. A klinikai kérdések megválaszolására az egyetem kutatói, kutatólaboratóriumai, de elsőként a Szentágothai János Kutatóközpont biztosít majd világszintű genetikai, proteomikai (fehérjekutatási) hátteret.

A kutatások negyede a megtermékenyítés előtti, 40 százaléka a megtermékenyítés körüli, míg a fennmaradó rész a megtermékenyítés után felmerülő problémákkal foglalkozik. A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium projektvezetője megjegyezte: előző pályázataik során például elindultak egy, a mesterséges megtermékenyítés sikerességét növelő diagnosztikai berendezés előkészítésével, de az innovációs láncban a kész termékig nem jutottak el, amit a most induló folyamatban pótolnának.

A PTE szülész-nőgyógyászainak legambiciózusabb terve, hogy szeretnék megvalósítani Magyarországon az eddig még soha nem gyakorolt anyaméh- és petefészekátültetést, míg az urológusok olyan molekuláris módszereket alkalmaznának a férfi terméketlenségben, amelyeket még eddig nem alkalmaztak idehaza.

A terméketlenség, ahogyan egész Európa-szerte,

Magyarországon is nagyjából minden hetedik párt, vagyis összességében 150 ezer házaspárt érintő probléma.

Bár a párok egy része korábban is orvoshoz fordul, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium projektjével arra törekszik, hogy a meggyógyítottak aránya az új, innovatív módszerekkel jóval nagyobb legyen. Ezért a leggyorsabban szeretnék az új ötleteket – innovációs partnerkereséssel – bevinni a gyakorlatba, hogy a hároméves ciklus végén komoly eredmények legyenek felmutathatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×