INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

nőgyógyász

szülészet

pte

terméketlenség

150 ezer terméketlen párnak csillanhat föl a remény

150 ezer terméketlen párnak csillanhat föl a remény

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

2,5 milliárd forint állami támogatással létrejött a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium. Az intézmény a Pécsi Tudományegyetem vezetésével a terméketlenség orvoslását célzó hazai kutatások jelentős részét fogja össze. Jelenleg az akadémiai és az ipari partnerek keresése zajlik.

Az egyetem három karának nyolc intézetében csaknem száz kutató vesz majd részt három éven keresztül a programban, és komoly hangsúlyt fektetnek azokra a területekre, amelyeken hamar kapcsolatot tud felmutatni a kutatás az innováció révén a való világgal – fogalmazott az InfoRádióban Kovács L. Gábor, a PTE emeritus professzora.

A kutatás az emberi szaporodóképesség és a reprodukció problematikájára fókuszál.

Köponti szerepe lesz a szülészeti és nőgyógyászati, valamint az urológiai klinikának, miután a két nem közel azonos arányban érintett a reprodukciós zavarokban. A klinikai kérdések megválaszolására az egyetem kutatói, kutatólaboratóriumai, de elsőként a Szentágothai János Kutatóközpont biztosít majd világszintű genetikai, proteomikai (fehérjekutatási) hátteret.

A kutatások negyede a megtermékenyítés előtti, 40 százaléka a megtermékenyítés körüli, míg a fennmaradó rész a megtermékenyítés után felmerülő problémákkal foglalkozik. A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium projektvezetője megjegyezte: előző pályázataik során például elindultak egy, a mesterséges megtermékenyítés sikerességét növelő diagnosztikai berendezés előkészítésével, de az innovációs láncban a kész termékig nem jutottak el, amit a most induló folyamatban pótolnának.

A PTE szülész-nőgyógyászainak legambiciózusabb terve, hogy szeretnék megvalósítani Magyarországon az eddig még soha nem gyakorolt anyaméh- és petefészekátültetést, míg az urológusok olyan molekuláris módszereket alkalmaznának a férfi terméketlenségben, amelyeket még eddig nem alkalmaztak idehaza.

A terméketlenség, ahogyan egész Európa-szerte,

Magyarországon is nagyjából minden hetedik párt, vagyis összességében 150 ezer házaspárt érintő probléma.

Bár a párok egy része korábban is orvoshoz fordul, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium projektjével arra törekszik, hogy a meggyógyítottak aránya az új, innovatív módszerekkel jóval nagyobb legyen. Ezért a leggyorsabban szeretnék az új ötleteket – innovációs partnerkereséssel – bevinni a gyakorlatba, hogy a hároméves ciklus végén komoly eredmények legyenek felmutathatók.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium – Kovács L. Gábor emeritus professzor
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Böröndi Tamás

"Szívükben gyógyíthatatlan fájdalommal" közölték a Vidám Színpad Facebook-oldalán a tragikus...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018