eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Veszélybe kerülhet az a koronavírusos sportoló, aki idő előtt kezdi újra

Csak alapos kardiológiai vizsgálat után javasolja a visszatérést a koronavíruson átesett sportolóknak Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese.

A sportolóknál sincs külön a protokoll, ha felmerül a koronavírus gyanúja. A csapatorvos vagy a háziorvos értesíti a hatóságokat, mintát vesznek a sportolótól, ha ez pozitív lett, akkor karanténba kerül. Ha beteg is lesz, akkor szorosan monitorozzák, szükség esetén kórházba utalják – mondta Lacza Zsombor.

A Testnevelési Egyetem rektorhelyettese hozzátette, bár a negatív tesztek után a sportorvosi engedélyt megkaphatja a sportoló, érdemes alaposan kivizsgáltatnia magát a maradványtünetek miatt.

"Legyünk okosak!

Ha egy sportkardiológiai kivizsgáláson átestek, illetve biztosan nem vírusürítők, és a laborleleteik is negatívak, akkor az edzést megkezdhetik."

A Szeged férfi kézilabdacsapatánál már öt fertőzött játékost találtak, ezért elmaradt a csütörtöki, PSG elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés. A Sportkórház álláspontja szerint a tünetet nem produkáló kézilabdázóknak legalább kettő, legfeljebb négy hetet, a tünetet produkálóknak pedig hat hetet kell kihagyniuk, ennyi ideig edzeniük sem szabad.

Lacza Zsombor szerint a kardiológus kezében van a válasz.

"A szívgyógyász dönt.

Ha engedi a sportolókat, mert azt látja, hogy nincs aggodalomra okot adó jel, akkor azonnal sportolhatnak az érintettek."

Neymarnál, illetve PSG futballcsapatának több tagjánál is koronavírust mutattak ki szeptember 2-án, ennek ellenére a szeptember 13-i bajnoki mérkőzésen már pályára léptek.

"A magyar szabályozás ezek szerint valamivel szigorúbb, de lehet, hogy mi csináljuk jól. Lehetnek olyan esetek, amikor nehezen észrevehető, de tartósan fennálló maradványtünet, lappangó fertőzés van a betegben" – mondta a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese, és hozzátette, hogy a mérésük szerint a koronavíruson átesettek 42 százalékánál valamilyen elváltozást észleltek.

"Most indítunk egy olyan kutatást, amely arra irányul, hogy kemény adatokat szerezzünk arról, ha valaki átesett a fertőzésen, mennyiben változnak a vérplazma-paraméterei, a szívparaméterei vagy akár a mikrobiomja" – mondta Lacza Zsombor, de hozzátette, nincsenek fix ajánlások. Van olyan sportoló és sportág, akinek, illetve amelynek magas a kockázatviselő képessége.

"Ez így van az ortopédiai sérülésekkel is.

Van olyan sportoló, akinek rettenetesen rossz állapotúak az ízületei, de akkor is kimegy focizni, mert ez az élete. Ugyanezek a sportolók ugyanígy viselkednek a vírusbetegségekkel szemben is.

Az a nagy különbség, hogy míg egy térdízületi kopásról elég sok adatunk van, a koronavírusról még nincs elég. Akik frissen megbetegednek, elsősorban tüdőbetegek lesznek, azt nyilván tudjuk, de úgy néz ki, hogy akiknek tartósan fennmaradó betegségeik vannak, azoknak már jellemzően nem is a tüdő, hanem inkább a szív és az érrendszer szenved el támadást, illetve idegrendszeri tüneteik vannak."

A Testnevelési Egyetem rektorhelyettese hozzátette, hogy ezeket még most kutatják, és ezekből lehet majd következtetéseket levonni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×