INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

semmelweis egyetem

koronavírus

teszt

Technikus a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók.

Sokkal egyszerűbb lesz a tesztelés, ha a Semmelweis Egyetem kutatói sikerrel járnak

Infostart

Vége lehet a bonyolult, csak orvos által végezhető teszt hosszadalmas elvégzésének, ha az intézmény "nyálkutatása" sikeresnek bizonyul.

A Semmelweis Egyetem tudóscsoportja mindent megtesz azért, hogy egy, a PCR-tesztet helyettesítő eljárást fejlesszen ki: arra törekszik, hogy a koronavírust nyálból is ki tudja mutatni, így téve egyszerűbbé a tesztelést - áll az egyetem honlapján.

Az intézmény már június óta dolgozik a betegek nyálmintájával, az reményteli eljárás fontos jellemzője és előnye a PCR-teszthez képest, hogy nem kell hozzá az orvos és a beteg személyes találkozása, sem pedig kellemetlen beavatkozás, így széleskörben és egyszerűen alkalmazható volna.

A Dr. Varga Gábor, az Orálbiológiai Tanszék vezetője által folytatott vizsgálat azt kutatja, a nyálból mekkora megbízhatósággal jutnak ugyanarra az eredményre, mint a garatváladékos procedúra során.

A mintagyűjtést - más tanszékekkel együttműködve - megfelelő etikai engedély birtokában végzik. Résztvevői még dr. Farkasdi Sándor, az Orálbiológiai Tanszék posztdoktora és dr. Czumbel Márk PhD-hallgató, a nyálra optimalizált vírus RNS izolálásban és PCR-tesztelésben dr. Földes Anna tudományos munkatárs vesz részt.

Ha sikerrel jár a kutatás, akkor

összeállítanak egy olyan "készletet", amely voltaképp az emberek tesztelését szolgálja.

A vizsgálatok előtt a tanszéken 102 publikáción rágták át magukat, és 19 vonatkozó, nemzetközi szinten megindult, regisztrált klinikai vizsgálatot elemeztek. Az ezekben szereplő adatok alapján készített összegzésük, metaanalízisuk eredménye a Frontiers in Medicine című tudományos lapban jelent meg, együttműködésben a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemmel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018