eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Hamarosan elkészülnek a mobiltelefonos koronavírus-teszttel

Júliusban kezdődik a klinikai tesztelése annak a mobiltelefonhoz csatlakoztatható szenzornak, ami belefújás után egy percen belül kimutathatja a koronavírus-fertőzést.

Akár már augusztusban eljuthat a felhasználókhoz az a mobiltelefonhoz is csatlakoztatható szenzor, amely akár egy perc alatt is megmondja, hogy valaki elkapta-e az új koronavírus-fertőzést - írta az Appleinsider alapján a Qubit. Az eszközt eredetileg a zika vírus kimutatására kezdték fejleszteni a Utah-i Egyetemen 2016-ban, most pedig az új koronavírus miatt újratervezték. A fejlesztés befejezéséhez 200 ezer dolláros támogatást kaptak az amerikai Nemzeti Tudományos Alaptól.

Az eszköz előnye, hogy nem szükséges légúti váladékot venni a használatához, elegendő mindössze belefújni, vagy köhögni a telefonhoz Bluetooth-on át csatlakoztatott, az energiát pedig a telefontól a töltőn keresztül szerző szenzorba. A vizsgálat előtt persze meg kell nyitni egy applikációt is, ami az elemzést végzi. Az elemzést követően a mintát megsemmisíti az eszköz, ezért újabb tesztcsík, vagy reagens anyag nélkül használható lenne, akár naponta többször is.

A kutatást vezető professzor, Massood Tabib-Azar szerint emellett a környezet esetleges fertőzöttségét is tesztelhetik majd a felhasználók. A tesztelni kívánt felületről származó mintát elegendő lesz hozzáérinteni a szenzorhoz.

A professzor szerint a prototípus elkészült, a klinikai vizsgálatok előreláthatólag júliusban indulhatnak. Szerencsés esetben pedig akár már augusztusban eljuthat a felhasználókhoz az érzékelő.

Azon még dolgoznak, hogy a jelenleg 55 dollárosra taksált előállítási költségeket minél lejjebb szorítsák.

Tabib-Azar szerint az lenne az ideális, hogy ha viszonylag olcsón, nagy mennyiségben tudnák előállítani a készüléket.

A kutató emellett egy kontaktkövető app kifejlesztésén is dolgozik, a diagnosztika után ugyanis szerinte ez a következő logikus lépés a járvány elleni küzdelemben. Ha beválik, a szenzor automatikusan elküldheti egy app segítségével az adatokat a helyi járványfelügyelethez, így gyorsabban fel lehet majd fedezni a fertőzés gócpontjait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×