eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Többféle koronavírus terjed az országban, de nincs ok a pánikra

Minden variáns a fő tulajdonságaiban megegyezik, vagyis nincs súlyosabb vagy kevésbé súlyos tüneteket okozó koronavírus-fajta – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ Biztonsági Laboratóriumának virológusa.

Kis Zoltán virológus az Origónak adott interjúban beszélt arról, hogy a laboratóriumukban a koronavírus kétféle nagyobb csoportot találták, és azokon belül is többféle kórokozót. A vírusok meglehetősen sokszínűek, egy fertőzött emberben is sokféle koronavírus van, soha nem egyféle, és szinte mindegyik egy egészen kicsit eltér a másiktól.

"A koronavírus genetikai anyaga körülbelül harmincezer bázisból áll. A sokszorosításért felelős enzim pedig minden ezrediknél, tízezrediknél elkövet egy hibát. A vírusokban nincs javító mechanizmus, mint az embernél. Ez azt jelenti, hogy amikor sokszorozódik a vírus, akkor a legjobb feltételezések szerint is legalább három bázisban különbözik a szülő vírustól. Amikor a kórokozó tovább szaporodik, tovább másolja magát, újra és újra hibázik az a bizonyos enzim, és a hibák felszaporodnak" – mondta a szakember.

A kutatási eredmények viszont azt mutatják, hogy a fő tulajdonságait tekintve a koronavírusból lényegében egyféle van. Nyolc nagy csoport és két nagy ág létezik a kórokozófajtákból, de egyelőre nem látnak nagy különbséget közöttük. Nem okoz egyik sem súlyosabb tüneteket, mint a másik, nem ellenállóbb egyik variáns sem a másiknál.

Az eltérések oka lehet az is, hogy eltérő helyről hozták be az országba. Mivel erős gócpontok alakultak ki a világon több helyen, ezért a vírustípusok útját vissza lehet vezetni. Ez azonban csak a virológusoknak és járványügyi szakembereknek érdekes, a mindennapi életben ennek nem sok jelentősége van.

Kis Zoltán szerint nagyon kicsi az esélye, hogy a biztos gyógyszer meglegyen ilyen rövid időn belül. Most a Kínából kapott Favipiravirt tesztelik, de még sok a munka vele. Sok emberen kell alkalmazni, meg kell vizsgálni, hogy akik kaptak belőle, valóban rövidebb idő alatt meggyógyultak-e, és nem alakultak-e ki súlyos tünetek. "Nem úgy kell elképzelni, mint egy antibiotikumot, hogy az ember beveszi, és két nap alatt lényegében tünetmentessé válik. A vírusellenes szerek nem így működnek. Gátolják a vírus működését, ami segít az immunrendszernek a harcban. Az immunrendszerünk intézi el végül a munkát" – mondta a virológus.

Beszélt arról is, hogy amíg nem lesz meg az ellenszer vagy a vakcina, addig csak a távolságtartással lehet megfékezni a járvány terjedését, ezért is figyelik aggódva, hogy a jó időben egyre többen vannak az utcákon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×