eur:
395.4
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Új részletek hóemberalakú kisbolygóról

Újabb fotókat tett közzé az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestjéről, a 2014 MU69 jelű, nem hivatalosan Ultima Thule névre keresztelt kisbolygóról, és a fotók alapján készült animációt is bemutatott, amelyen a hóemberformájú égitest "cigánykereket hány".

A kisbolygót forgás közben mutató első "mozi" azon felvételek alapján készült, amelyeket a New Horizons LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) nevű műszere készített szilveszterkor és újév napján, amikor az űrszonda óriási sebességgel mintegy 3540 kilométerre megközelítette az ember általa valaha is vizsgált legtávolabbi égitestet.

Az animációban felhasznált két legnagyobb felbontású képet az űrszonda rögtön a "találkozó" után hazaküldte a Földre, de a távolabbról készült felvételek csak az elmúlt napokban, január 12. és 14. között érkeztek meg, mivel a New Horizons egy héten át túl közel volt a Naphoz, és ezen idő alatt szünetelt az adatküldés.

A "távoli" képek akkor készültek, amikor az űrszonda óránként több mint 50 ezer kilométeres sebességgel, 500 ezer kilométerről 28 ezer kilométerre közelítette meg az Ultima Thulét, ez idő alatt a fotók egyre nagyobbak és részletgazdagabbak lettek. A felvételeket a NASA kutatói speciális technikával élesítették és felnagyították, hogy pontosabban lássák a kisbolygó háromdimenziós alakját és ezáltal jobban megértsék jellegét és eredetét.

Az Ultima Thule 16 óra alatt "hány egy cigánykereket", ebből hét órányit sűrítettek bele a félperces animációba. A videón látható forgást az égitest közép-európai idő szerint újév napjára virradóra, hajnalban végezte.

A NASA kutatói szerint a kicsiny égitest valaha két objektum volt, amely egyesült, és emiatt hasonlít alakja egy hóember formájához.

A Kuiper-övben található jeges bolygókezdemény 6,5 milliárd kilométerre van a Földtől. A kisbolygóövben mintegy 800 ismert objektum van, amelyek kulcsként szolgálhatnak ahhoz, miként jöttek létre az égitestek mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőtt.

Az Ultima Thulét 2014-ben a Hubble teleszkóp fedezte fel, a NASA 2015-ben döntött úgy, hogy a New Horizons misszióját kiterjesztik a kisbolygó vizsgálatára.

Az űrszondát 2006. január 19-én indították útnak, elsődleges feladata a Pluto kutatása volt, 2015. július 14-én haladt el a törpebolygó mellett, miden eddiginél közelebb jutva hozzá.

A New Horizons a következő hónapokban további felvételeket küld haza - az összes adat visszaküldése két évbe is telhet -, és az Ultima Thule kisbolygót elhagyva holdak után kutat tovább a Kuiper-övben, a Naprendszer legtávolabbi zugában.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×