INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

régészet

lelet

kislány

neandervölgyi

Óriási madár nyelhette le a barlanglakó kislány testrészeit

Óriási madár nyelhette le a barlanglakó kislány testrészeit

Infostart

Az öt évvel ezelőtt Dél-Lengyelországban talált régészeti leletek friss vizsgálatából derült ki, hogy madárfogak roppantották össze egy 6 év körüli kislány csontjait.

Különös régészeti leletre bukkantak a Jagelló Egyetem munkatársai 2013-ban egy dél-lengyelországi barlangban, Krakkótól nem messze: egy 115 ezer évvel ezelőtt élt Neander-völgyi 6 éves kislány csontjaira és ember által alkotott szerszámokra, közvetlenül egy hatalmas madár maradványai mellett. A barlang évek óta lakott lehetett. Az országban megtalált legősibb emberi maradványok között először még csak ujjcsontokat találtak, de valamennyi maradvány részletes áttanulmányozása után rájöttek, hogy

a gyermek csontjait egy hatalmas madár megrágta és lenyelte

- olvasható az Ancien-origins.net internetes szaklapban.

A régészek előtt most két elmélet megfontolása áll. A szerencsétlenül járt kislányt vagy megtámadta és halálra marta egy nagytestű ragadozómadár, vagy dögevő volt a madár, és azután lakmározott a kislány testéből, miután az meghalt.

Az biztos, hogy a felfedezett furcsa lakomát követően nem sokkal a madár is elpusztult.

A kutatás itt tart most, de folytatni fogják.

Ismert, a Neander-völgyi előember az eddigi tudás szerint mintegy negyedmillió évvel ezelőtt népesítette be Európát, sikeresen alkalmazkodtak az itteni környezethez, de körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt kihaltak. Ezt az előembert váltotta hosszabb átmenettel a jelenlegi tudományos ismeretek szerint a mai ember, amelynek a származási kapcsolat 5 százalékos.

A mostani leletek alapján viszont azt is feltételezni lehet, hogy a Neander-völgyi előember az eddig ismertnél már korábban is megjelenhetett Európa keleti részén.

Nyitókép: Ancient-orogons.net
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018