eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Így kutatják a Neander-völgyi ember kihalását

Az emberi populációk kulturális és biológiai evolúcióját a legutóbbi jégkorszak során vizsgáló komputeres modellek új támpontokat szolgáltatnak arra, hogy miért halt ki a Neander-völgyi ember; az Arizonai Állami Egyetem, valamint a Coloradói Egyetem antropológusai kutatásaikról a Human Ecology című folyóiratban számoltak be.

"Ahhoz, hogy jobban megérthessük a humán ökológiát, s különösen azt, hogy miként fejlődtek a vadászó-gyűjtögető népesség különböző populációi a késő pleisztocén időszakában (128 ezer és 11,5 ezer évvel ezelőtti periódusban) Eurázsia nyugati részén, három evolúciós rendszert vizsgáltunk: a biológiait, a kulturálist és a környezetit" - hangsúlyozta Michael Barton, az Arizonai Állami Egyetem antropológusa, a számítógépes modellezés régészeti alkalmazásának szakértője.

A multidiszciplináris kutatócsoport régészeti leletek alapján igyekezett feltérképezni, hogy az éghajlatváltozás hatására miként változott a különböző emberi populációk viselkedése több mint százezer év leforgása alatt. A vizsgálatok kimutatták, hogy az egyre hidegebbé váló klíma hatására a vadászó-gyűjtögető közösségeknek, beleértve a neandervölgyi embert és a Homo sapiens elődeit nagyobb területeket kellett bejárniuk élelem után kutatva - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A nagyobb mobilitás gyakoribb találkozást és kereszteződést eredményezett a Homo sapiens és a Homo neanderthalensis között.

"Sokáig azt feltételezték, hogy a Neander-völgyi ember képtelen volt alkalmazkodni és alulmaradt a fejlettebb modern emberrel szemben a forrásokért vívott versengésben. Vizsgálataink arra engednek következtetni, hogy a neandervölgyi ember sokkal mobilabb, rugalmasabb és ötletesebb volt, mint eddig hittük. Bebizonyosodott az is, hogy állták az éghajlatváltozás csapásait, s amikor találkoztak a sokkal nagyobb lélekszámú modern emberrel, ismét csak alkalmazkodtak" - emelte ki Julien Riel-Salvatore antropológus, a Coloradói Egyetem docense, hozzátéve, hogy a Homo sapiens lehetséges társként tekintet a neandervölgyi emberre. Így az idők folyamán a Homo neanderthalensis egyszerűen "feloldódott" a sokkal nagyobb lélekszámú Homo sapiens népességében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×