eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A páfrányfenyő levele hatásos lehet az agyvérzés megelőzésében

Egy Kínában több ezer éve ismert gyógynövény rendszeres fogyasztásával csökkenthető az agyvérzés okozta károsodás mértéke - állítják amerikai kutatók.

Amerikai tudósok szerint a ginkgo néven ismert páfrányfenyő levele hatásos szer lehet az agyvérzés megelőzésében, illetve annak káros hatásainak csökkentésében.

Az amerikai Johns Hopkins Orvosi Intézet kutatói egyelőre csak laboratóriumi körülmények között és egereken végezték el a vizsgálatot, amelynek eredményét a Stroke Journal című szaklapban publikálták.

A kutatók a kínai orvoslásban már 5 ezer éve ismert és használt ginkgóból készült kivonatot adták be a kísérleti állatoknak. Az egereket két csoportra osztották: az egyikbe a "normális" állatokat sorolták, a másikba viszont génállományukban módosított egereket raktak, amelyekben hiányzott a HO-1 elnevezésű enzimet termelő gén. Ez az az enzim, amely a kutatók szerint a sejteket pozitív válaszra készteti a ginkgóval szemben.

A kutatócsoport egy héten keresztül napi rendszerességgel adagolta szájon át az egereknek a gyógynövényből készült kivonatot, majd mindegyiküknél agyvérzést idéztek elő úgy, hogy blokkolták agyuk egyik felén az artériát.

A normális egereknél 50 százalékkal kevesebb neurológiai zavar lépett fel és 48 százalékkal kisebb agyi terület károsodott a roham során, mint a genetikailag módosított állatoknál.

A kutatást vezető professzor szerint bár jelentős különbség van a rágcsálók és az ember agya között, az eredmények biztatóak, és további vizsgálatokat sürget a témában.

"Csak ajánlani tudjuk, hogy azoknál, akiknél nagy az agyvérzés kockázata, napi rendszerességgel fogyasszanak ginkgót" - mondta Sylvain Doré, aki szerint a csodanövény képes növelni a HO-1 enzim szintjét a szervezetben, fokozza a antioxidánsok termelését, valamint megsemmisíti az agyvérzés területén a káros szabad gyököket.

Ugyanakkor korábbi kutatások éppen azt bizonyították be, hogy a ginkgo vérhígító hatása miatt néhány betegnél növelheti a agyvérzés kockázatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×